PARKER INOVACIJE ZA UPOTREBU VODONIKA U TRANSPORTU

Komentari: 0

Parker je tokom marta predstavio nove inovativne proizvode primerene radu sa vodonikom na Hydrogen Online Workshop (HOW), najvećem svetskom interaktivnom H2 događaju.

Osim predstavljanja ključnih proizvoda, troje Parker-ovih stručnjaka je održalo predavanja o naučnoj pozadini primene vodonika, kao i kako različite komponente funkcionišu i reaguju u tom okruženju.

Prema ISO 15916-2015, a zbog činjenice da je većina metala podložna različitim nivoima povećanja krtosti u H2 okruženju, materijali za izradu komponenti moraju biti pažljivo birani kada se predviđa njihova izloženost vodoniku.

Dobra vest je da H2 krtost može biti sprečena ali krajnji korisnici moraju da povedu računa o materijalima konstrukcija, kao i kvalitetu opreme koja ulazi u njihove proizvodne procese.

Kao proizvođač opreme namenjene radu sa različitim fluidima pod pritiskom, Parker ima i decenije iskustva u izradi i upotrebi komponenata za H2 aplikacije.

Parker proizvodi su dizajnirani tako da se minimizuju rizici od korozije i H2 krtosti kao i broj mogućih tački curenja.

Sirovi materijali su sledivi i kontrolisani od vremena topljenja metala pa do konačnog proizvoda. U slučaju nerđajućih čelika, koji je prvorazredni izbor u H2 transportnim aplikacijama, možemo ponuditi različite legure nikla uključujući i EC-79 odobrene proizvode.

EC-79 je EU normativ za komponente i sisteme koji su instalirani na H2 pogonjena vozila. EC-79 deklarisani proizvodi su široko testirani da bi se garantovala bezbednost i funkcionalnost H2 komponenti u različitim uslovima.

Jedan od predstavljenih proizvoda je i SCP04 senzor pritiska, posebno dizajniran za rad sa H2.

Radi se o senzoru iz jednog komada sa specijalnim H2 priključcima, vakumski zaptivenom, radnog opsega do 1000 bar i ambijentalne temperature -40°C do 105°C.

Vodonik će sigurno igrati veliku ulogu u transformaciji svetskih transportnih sistema u smeru smanjivanja emisije stakleničkih gasova, i Parker će nastaviti sa razvojem proizvoda i usluga kako bi zadovoljio rastuće zahteve tržišta.

Izvor: Parker Hannifin Sales CEE s.r.o., Češka Republika
- Podružnica Novo mesto,

tel.: +386 (0)7 337 66 50,
e-mail: parker.slovenia@parker.com,
vebsajt: www.parker.com, Dušan Radaković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti