Otvoren 14. Međunarodni sajam energetike i 15. sajam zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo zaštite životne sredine - Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

Na otvaranju 14. Međunarodnog sajma energetike, Milorad Grčić, v.d. direktor JP EPS je rekao da će investicioni ciklus i projekti „Elektroprivrede Srbije“ osigurati da se očuva životna sredina i iz domaćih izvora proizvede dovoljno električne energije za celo srpsko tržište.

Gospodin Grčić je istakao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR, koji se zajedno sa 14. Međunarodnim sajmom energetike održava od 3. do 5. oktobra 2018. godine na beogradskom sajmu.
Ministar Trivan je rekao da se zaštita životne sredine realizuje zahvaljujući administrativnim uslovima na kojima radi Ministarstvo, ali se suštinski temelji na društveno usvojenom sistemu vrednosti, gde je stanje Planete prioritet.

„Nije dovoljno baviti se samo pričom o vazduhu, automobilima, zagađenju, pošumljavanju... zapravo jednako je važno da razumemo kako ćemo sve to raditi, zašto ćemo sve to raditi“, naglasio je ministar. Bez promene stanja svesti neće se moći suštinski promeniti i stanje životne sredine, a svojim delovanjem, Ministarstvo postiže rezultate u promeni sistema zaštite životne sredine i njegovog društvenog statusa.

Ministarstvo je u proteklih godinu dana preduzelo niz mera i aktivnosti u različitim oblastima zaštite životne sredine, i urađen je nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 koji je visoko ocenjen od Evropske komisije, zahvaljujući čemu će do kraja godine biti, kako se planira, otvoren pregovarački proces za ovu oblast.

Pored toga, do kraja godine bi trebalo da bude usvojen Zakon o klimatskim promenama koji će navesti sve sektorske politike da se prilagode i uvaže pitanja zaštite životne sredine, naglasio je ministar Trivan.

Poručujući da je rodoljublje napredak zasnovan na principima zaštite životne sredine, a da se rodoljublje čita kao ekologija, ministar Goran Trivan otvorio je sajam ekologije.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti