Održani bilateralni susreti srpskih i čeških privrednika u Privrednoj komori Vojvodine

Komentari: 0

Privredna komora Vojvodine (PKV) bila je danas domaćin susreta čeških i srpskih privrednika metalskog sektora, u organizaciji Evropske mreže preduzetništva (EEN) i Vojvodine metal klastera (VMC), koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i PKV.Na čelu češke delegacije, koju čine predstavnici osam kompanija metalskog sektora, jeste direktor Regionalne privredne komore Moravsko-šleske regije Natali Šitavancova (NatálieŠitavancová).

Predsednik PKV Boško Vučurević pozdravio je prisutne rekavši da vojvođanski privrednici tradicionalno ostvaruju privrednu saradnju sa Češkom Republikom. Istakao je da je tokom 2017. godine, izvoz u Češku Republiku povećan za 7,1 odsto u odnosu na 2016. godinu i ostvaren u vrednosti 106,9 miliona evra. Uvoz je zabeležio vrednost od 110,3 miliona evra što predstavlja povećanje od 17 odsto u odnosu na ostvaren uvoz u 2016. godini.

„Unapređenje regionalne saradnje jedan je od primarnih zadataka PKV. Naš cilj je da pomognemo tržišno orijentisanim kompanijama, malim i srednjim preduzećima da prošire svoje poslovanje, povećaju izvozne kapacitete, otvaraju nova radna mesta i zapošljavaju ljude.

Naša dva regiona bi trebalo da nastave saradnju i da organizuju događaje baš kao što je ovaj kako bi se unapredile ekonomije naše dve Republike“, rekao je Vučurević.

Sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski rekao je da robna razmena sa Češkom Republikom beleži konstantan rast.

„Kada se posmatra Vojvodina, u poslednje dve godine ta robna razmena uglavnom je uravnotežena, dok je na nivou cele zemlje prisutan relativno značajan deficit. Sigurno je da postoji prostor za dalji rast i unapređenje međusobne saradnje tako da očekujemo da ovakvi susreti dovedu do realizacije novih poslovnih aranžmana“, rekao je Trpovski.

Vladimir Nikić iz EEN istakao jeda je poseta ugovorena sa EEN kancelarijom Češke – Regionalnom privrednom komorom Moravsko-šleske oblasti, prilikom posete predstavnika EEN Srbije Ostravi, u novembru 2017. godine.

„Posebno je značajna činjenica da je inicijativa za organizaciju ovog događaja potekla od jedne češke kompanije, koja je, nakon pozitivnih iskustava u saradnji sa našim privrednicima, svojim poslovnim partnerima iz Češke preporučila intenziviranje saradnje sa srpskim kompanijama. Nadamo se da će jedan od rezultata ove kompanijske posete biti i intenziviranje saradnje dveju komora, a koja će otvoriti nove mogućnosti za buduće povezivanje dve privrede. Upravo završen skup je tek prvi korak, jer se uspešnost ne meri brojem učesnika, već brojem dogovorenih poslova, kojih će, siguran sam, biti u velikom broju“, naglasio je Nikić.

Nakon što jedirektor Regionalne privredne komore Moravsko-šleske regije NataliŠitavancovapredstavila regiju i privredne subjekte iz češke delegacije, prisutnima je menadžer VMCZoran Pekezgovorio o radu Klastera i tom prilikom, predstavio delegaciju srpskih privrednika, koju je činilo oko 20 privrednih subjekata.

„VMC ima dugogodišnju saradnju sa metalcima iz Češke.Imamo Sporazum o saradnji i plodnu ekonomsku saradnju posebno sa njihovim „Havirovsko-karvinsky KOVO KLASTER“ iz Ostrave.U poslednjih nekoliko godina njihovi predstavnici boravili su tri meseca u studijskoj poseti našem klasteru i kompanijama koje su članovi VMC.Posebno je značajno što je pokrenuta spoljnotrgovinska razmena. Iz Srbije je započeo izvoz poljoprivredne mehanizacije namenjene malim i srednjim gazdinstvima u Češkoj.Iz Češke je započeo plasman opreme i materijala za zavarivanje.Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržao je VMC da uradi Istraživanje potencijala tržišta Češke za izvoz poljoprivredne mehanizacijenamenjene malim i srednjim gazdinstvima u Češkoj“, rekao je Pekez.

Pekez je najavio i nastup vojvođanskih metalaca-proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, u organizaciji VMC, na predstojećem TECH AGRO sajmu u Brnu (Češka).Sajam se održava od 8. do 12. aprila ove godine i biće organizovano prisutno sedam kompanija iz VMC.

Današnjem susretu privrednika prisustvovali su i načelnik Odeljenja za preduzetništvo i zanatstvo pri Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam Mirjana Milojević, stručni saradnik za izvoz, inovacije i operativni menadžment VMC Mirjana Tomin, saradnik na razvojnim projektima VMC Milica Jovičić, viši samostalni stručni saradnik Udruženja industrije PKV Nenad Petković.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti