Održan Srpsko – ruski poslovni forum u Privrednoj komori Vojvodine

Komentari: 0
Fotografija od: PKV

Srpsko – ruski poslovni forum u kojem su učestvovale delegacije iz AP Vojvodine i Orlovske oblasti Ruske Federacije, održan je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV i Južnobačkog upravnog okruga.

U okviru Foruma, održani su neformalni bilateralni susrete, a ruska delegacija upoznala se sa investicionim potencijalima AP Vojvodine, poljoprivrednim potencijalima, metalskim sektorom, IT sektorom u AP Vojvodini i Republici Srbiji, kao i sa primenom IT-a u poljoprivredi, a prisutnima je predstavljena i Orlovska oblast.

Forum je otvorio predsednik PKV Boško Vučurević koji je istakao da je za pospešivanje privrednog ambijenta i razvoj celokupnog regiona, od izuzetne važnosti, kako kaže, međusobna saradnja, povezivanje privreda, otvaranje tržišta i uspostavljanje kontinuirane saradnje između privrednih subjekata.

„Kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni AP Vojvodine sa Ruskom Federacijom, tokom jedanaest meseci 2017. godine ostvaren je izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti 293,4 miliona evra i time je za 15,4 odsto premašena vrednost izvoza iz 2016. godine. Uvoz je zabeležio vrednost od 784 miliona evra što predstavlja 90,6% odsto uvoza iz 2016. godine. U razmeni je godinama unazad prisutan dosta visok spoljnotrgovinski deficit na našoj strani, zbog znatno veće vrednosti uvoza energenata“, rekao je Vučurević.

U izjavi za medije, pre početka Foruma, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je da je u okviru trodnevne posete ruske delegacije, današnji dan u znaku privrede.

„Danas ćemo imati konkretne razgovore o potencijalima investicija na području i Južnobačkog upravnog okruga, cele Vojvodine i Srbije, a takođe i o potencijalima u vezi sa investicijama u gradu Orelu i Orlovske oblasti. Naši prijatelji iz Orlovske oblasti danas su došli sa ponudom da se izgradi jedan distributivni centar gde bi bili naši investitori iz RS i gde bi se plasirali proizvodi iz RS što je jedan veliki znak i veliki trenutak kada je regionalno povezivanje u pitanju, gde naši privrednici dobijaju jednu veliku šansu da kontrolišu zajedno sa ruskim partnerima tačan tok svih naših proizvoda kako bi izbegli sve nedoumice koje se trenutno javljaju“, rekao je Novaković.

Delegaciju Orlovske oblasti danas predvodi gradonačelnik Grada Orela Vasilij Fedorovič Novikov koji je novinarima rekao da je region Orla u intenzivnom razvoju i izrazio nadu da će se, nakon današnjeg Foruma, dosadašnja saradnja sa našim privrednicima podići na, kako kaže, još viši i kvalitetniji nivo.

„Siguran sam da imamo snage i potencijala da stvorimo i napravimo pomenuti logistički centar. Orlovska oblast ima izuzetne potencijale u razvoju IT tehnologija, poljoprivredne proizvodnje, kao i u mnogim drugim oblastima. Upoznavajući se sa privrednim potencijalima Grada Novog Sada, Južnobačkog okruga, AP Vojvodine, siguran sam da postoji izuzetan potencijal za buduću saradnju“, rekao je Vasilij Fedorovič Novikov.
Investicionim potencijale Vojvodine i unapređenje saradnje sa Ruskom Federacijom predstavila je Razvojna agencija Vojvodine, a ispred PKV na temu poljoprivrednih potencijala govorila je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV.

Prisutnima su se predstavili Istraživačko-razvojni institut za primenu IT-a u poljoprivredi BioSens, IKT klaster i Vojvođansko metalski klaster. Nakon toga, usledile su prezentacije regiona Orel i „Inventos doo“. 

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti