Održan Poslovni forum sa Francuskom u Privrednoj komori Vojvodine

Komentari: 0

U cilju unapređenja ekonomske saradnje Francuske i Republike Srbije, kroz povećanje trgovinske razmene, pronalaženje novih poslovnih partnera i informisanje privrednika o mogućnostima saradnje, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) održan je danas u PKV Poslovni forum sa Francuskom, koji je okupio više od sto privrednih subjekata i predstavnika institucija dve zemlje.

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da se na današnjem Forumu predstavljaju investicioni i izvozni potencijali AP Vojvodine i Republike Srbije i u svom obraćanju rekao da se, posmatrajući kretanje robne razmene AP Vojvodine i Francuske, može konstatovati da ukupna robna razmena sa Francuskom ima tendenciju stalnog rasta. 

„Današnji forum rezultat je inicijative Pokrajinske vlade i PKV, kao i Privredne komore Val d’ Oaz i svih ostalih naših francuskih prijatelja. U 2018. godini, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Francuskom iznosila je 1,1 milijardi evra, odnosno povećana je za 6,6 odsto u odnosu na razmenu u 2017. godini.

Kada je u pitanju robna razmena AP Vojvodine i Francuske, i ona ima tendenciju stalnog rasta, te je u 2018. godini ona iznosila 340 miliona evra, što je 6,1 odsto više nego u odnosu na 2017. godinu“, rekao je Boško Vučurević i dodao da realizacija robne razmene sa Francuskom u prva dva meseca ove godine nastavlja uzlazne trendove.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na Forumu da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje AP Vojvodine sa francuskim regijama.

„Mi smo uspostavili prijateljske veze i poslovnu saradnju, ali još uvek postoji ogroman potencijal za proširenje te saradnje, koju treba da konkretizujemo povezivanjem preko privrednih komora i privrednika, kako bismo bili u potpunosti zadovoljni.

S obzirom na dosadašnja pozitivna iskustva, snagu francuske privrede i pre svega, na naše veoma dobre privredne potencijale, očekujem da se mnogi dogovori na ovom Forumu konkretizuju i uobliče, na obostranu korist.

Kroz konkretne razgovore želimo da trasiramo put buduće saradnje privrednika“, izjavio je predsednik Igor Mirović. 

Francusku delegaciju, pored predstavnika Privredne komore Val d' Oaz i Razvojne agencije Val d' Oaz, čine i eminentni francuski privrednici iz 15 kompanija. 

„Jedan od rezultata naše dosadašnje saradnje je ovaj današnji događaj u okviru kojeg će se sastati naši privrednici. Meni je izuzetno drago što vidim da se, osim ovog konkretnog rezultata naše poslovne saradnje, stvaraju i prijateljstva“, rekao je predsednik Privredne komore Val d'Oaz i potpredsednik Privredne komore Pariza Pijer Kišli (Pierre Kuchly).

Francuska delegacija podsetila je da je Departman Val d'Oaz deo Pariške regije gde se nalazi i aerodrom Šarl de Gol, a da Pokrajinska vlada i PKV imaju potpisane Sporazume o međuregionalnoj saradnji sa Departmanom, odnosno sa Privrednom komorom Val d'Oaz. Predsednik Razvojne agencije Val d'Oaz Žan Fransoa Benon (Jean-François Benon) istakao je da je na taj način stvorena jaka osnova za dalji razvoj privrednih odnosa. 

„Već tri godine postoji aktivna institucionalna saradnja između Departmana Val d'Oaz i Vojvodine. Meni je izuzetno zadovoljstvo što mogu da kažem da je u tom periodu ostvarena institucionalna saradnja ne samo između teritorije Val d'Oaz i Vojvodine, već i da su tri grada iz našeg Departmana direktno povezana sa Gradom Novim Sadom“, rekao je Benon. 

Na Poslovnom forumu sa Francuskom, predstavljeni su potencijali vojvođanske i francuske privrede kroz različite sektore industrije.

Na Forumu učestvuju kompanije koje proizvode elektromagnetne ventile, navoje, termoplastična creva; koje upravljaju vodovodnom mrežom, hidrauličnom opremom, zaštitom od požara, proizvodnjom boca za gas, ventilacionim sistemima, ispuštanjem otpadnih voda, kao i kompanije čije su delatnosti audiovizuelna produkcija, kao i distribucija.

 

Izvor : PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti