Novi direktan let Beograd- Ankara snažan impuls razvoju turizma i privredne saradnje

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Novi direktni let kompanije Anadoludžet između Beograda i Ankare koji startuje 23. decembra doprineće snažnijem razvoju turizma dve zemlje, raznovrsnijoj turističkoj ponudi, ali i boljoj privrednoj saradnji, istaknuto je na sastanku sa prvom grupom turoperatera iz Ankare i centralne regije Turske u Privrednoj komori Srbije.

„Turizam kao najpogođenija privredna grada tokom pandemije Kovid 19, počinje polako da se oporavlja, a podaci govore da su se turisti uglavnom kretali po zemljama u regionu, i na destinacije sa kraćim direktnim letovima“, rekao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za devet meseci 2021. godine u Srbiji je boravilo skoro dva miliona turista, što je za 35 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, a po broju noćenja, Beograd beleži porast od 98 odsto. Za devet meseci 2021. turisti iz Bosne i Hercegovine ostvarili su najveći broj noćenja 68 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine, a slede ih turisti iz Turske sa 148.448 noćenja i rastom od 98 odsto u odnosu na 2020. godinu, objasnio je Miletić.

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Kasoj, podravio je otvaranje aviolinije i ukazao na značaj pokretanja novog direktnog leta za razvoj turizma dve zemlje. „ Srpski turisti će na ovaj način moći da upoznaju i druge delove naše zemlje, poput Kapadokije i drugih mesta u kopnenom delu Turske“, rekao je Kasoj i dodao da su do sada za srpske turiste najatraktivnija bila primorska mesta poput Kušadasija...On je ukazao da Srbija zauzima peto mesto u Turskoj po broju posetilaca, što je veliki potencijal za dalji razvoj saradnje u turističkom sektoru. To su prepoznale i vlade dve zemlje koje će oformiti posebnu radnu grupu za razvoj saradnje u sektoru turizma.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović rekla je da Turska jedna od glavnih destinacija za putovanja srpskih turista, ali i da turski posetioci zauzimaju drugo mesto po broju noćenja u Srbiji. „ Uvođenjem avionske linije Anadoludžeta između Beograda i Ankare, više od 10 miliona novih posetilaca moći će da vide lepote Srbije“, rekla je Labović. Ona je dodala da se dužina noćenja turskih posetilaca u Srbiji povećala za 2,5 odsto u poslednjih šest godina, što ukazuje na to da se turski turisti sve duže zadržavaju u Srbiji i uživaju u sve bogatijoj turističkoj ponudi.

„Uvođenje aviolinije je kruna napora uloženih u poslednje četiri godine kako bi se otvorile dodatne mogućnosti za razvoj turizma“ , rekao je Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograd i istakao da naša prestonica predstavlja sve atraktivniju destinaciju za posetioce iz Turske. Nekoliko dana boravka u Beogradu podrazumeva i obilazak obližnjnih gradova, poput Novog Sada, dodao je on.

Republika Turska predstavlja značajnog spoljnotrgovinskog partnera Republike Srbije sa kojim je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Turska je među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera Srbiji, a ukupna spoljnotrgovinska robna razmena vredela je prošle godine 1,3 milijarde evra, sedam odsto više nego 2019. godinu.

Sastanak u PKS održan je u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, Turističkom organizacijom Beograda, kompanijama Turkish Airlines Anadolujet i udruženjima Hores i Juta.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti