Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Nemački parlament Bundestag doneo je zakon o napuštanju uglja kao goriva u energetici. Prema tom zakonu bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi trebalo da se zatvore do 2022. godine.

Za podršku u prelaznom razdoblju do uspostave energetike s niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle nedelje, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene podržati sa ukupnim iznosom do 14 milijardi evra.

Savezna vlada se takođe obvezala da preduzme dodatne mere u iznosu od 26 milijardi evra za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji uglja.

Istorijski zakon

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je zakon o napuštanju uglja istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti.

“Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja”, rekao je Altmajer.

Što se tiče nuklearnih elektrana, novi zakon je operacionalizacija dogovora nemačke vladajuće koalicije s kraja maja, koja se usaglasila da će Nemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Nemačka je nuklearkama pokrivala 23 odsto svojih potreba za električnom energijom i moraće do 2022. da pronađe načina kako to da nadoknadi.

Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na nemačku industrijsku bazu.

 

Izvor: seebiz.eu

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti