NBS izdaje srebrnjake sa likom Nikole Tesle

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković donela je odluku o izdavanju i osnovnim obeležjima numizmatičkog novca sa likom Nikole Tesle u kojoj se ističe da će izdavati novac u apoenima od 100 dinara sa oznakom godine kovanja "2020" i "2021" po 210.000 komada, a obe serije u nominalnoj vrednosti od po 21 milion dinara.

Ističe se da će numizmatički novac biti izrađen od srebra finoće 99,95%, mase 31,10 g i prečnika 40,20 milimetara.

Po 10.000 komada u specijalnoj ("pruf") tehnici, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva i po 200.000 komada u specijalnoj ("visoki sjaj") tehnici, svisokosjajnim površinama.

U središnjem delu numizmatičkog novca je portret Nikole Tesle u poluprofilu zdesna, dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisan tekst "Nikola Tesla". Ispod portreta, u pravoj liniji ispisan je tekst "Electrical visionary", a na obodu je polukružno ispisan tekst "Powering the Future". Između tih natpisa prikazan je stilizovan znak munje.

U centralnom delu prvog novčića je fotografija ruke Nikole Tesle pod iks zracima, što predstavlja njegove eksperimente sa iks zracima. Iznad fotografije ruke ispisan je tekst "X-rays".

Ispod fotografije ruke, u prvom redu ispisan je tekst "Teslaʹs shadowgraph", u drugom redu je oznaka godine kovanja "2020", a u trećem redu latinicom i ćirilicom su ispisane reči "NBS" – međusobno razdvojene tačkom.

Drugi novčić u centralnom delu će imati Teslin toranj ili Vordenklifski toranj (eng. Wardenclyffe tower) na Long Ajlandu, nedovršeni drveni radio-odašiljač i probni toranj koji je Nikola Tesla počeo graditi 1901. godine a za koji je verovao da može poslužiti i kao osnov za bežični prenos električne energije.

U središnjem delu, s leve strane tornja ispisan je tekst "Harnessing" a s desne strane tekst "The Field".

Ispod tornja, u prvom redu ispisan je tekst "Free energy", u drugom redu je oznaka godine kovanja "2021", a u trećem redu latinicom i ćirilicom su ispisane reči "NBS" – međusobno razdvojene tačkom.

Numizmatički novac Narodna banka Srbije prodaje po ceni koju odredi.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti