NASA je izabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacionog sistema na Mesecu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Američka svemirska agencija NASA izabrala je Nokiju za partnera u postavljanju komunikacionog sistema na Mesecu, kao jedan od preduslova za održivo ljudsko prisustvo na Zemljinom satelitu, objavila je finska kompanija.

Prema ugovoru sa NASA-om, Nokia će izgraditi prvi 4G komunikacioni sistem u svemiru do 2022. godine, otvarajući vrata održivom ljudskom prisustvu na mesečevoj površini.

Cilj NASA-ine misije je da vrati ljude na Mesec do 2024. i da izgradi dugoročno ljudsko prisustvo i naselja kao deo programa Artemis.

Nokia Bell Labs sarađuje sa američkom kompanijom Intuitive Machines da integriše ovu revolucionarnu mrežu u svoju mesečevu letelicu i isporuči je na mesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurisati nakon isporuke i uspostaviti prvi LTE komunikacioni sistem na Mesecu, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacione mogućnosti za mnoge različite vrste prenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarima, navigaciju u realnom vremenu i prenos video zapisa visoke definicije.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti