Najveća pretnja kompanijama širom sveta su sajber napadi

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Sajber napadi su najveća pretnja za poslovanje kompanija širom sveta, veća od prirodnih katastrofa i pandemije covida 19, pokazalo je istraživanje korporativnog osiguravača AGCS.

Hakovanje je zauzelo prvo mesto na skali pretnji, prema barometru rizika koji je razvio Allianz Global Corporate & Specialti (AGCS).

Čak i veoma dobre IT bezbednosne mere ne štite u potpunosti od hakerskih napada, otkrio je AGCS.

„Kompanije ulažu mnogo novca u razvoj IT bezbednosti, ali još uvek otkrivamo da napadači mogu da zaobiđu zaštitu i s vremena na vreme nanesu ogromnu štetu kompanijama“, rekao je menadžer AGCS-a Jens Krikhan.

Na drugom, trećem i četvrtom mestu na skali ugroženosti našli su se prekidi poslovanja, prirodne katastrofe i pandemija kovida 19.

AGCS je prošle jeseni anketirao 2.650 stručnjaka iz 89 zemalja, uključujući više od 1.200 lidera velikih kompanija sa godišnjim prihodom većim od 400 miliona dolara.

U istraživanju su učestvovali i stručnjaci Allianza.

Rezultati istraživanja poklapaju se sa zaključcima drugih analiza o sajber kriminalu.

Tako američka kompanija Cibersecuriti Ventures, koja se često citira u IT industriji, procenjuje da su sajber napadi prošle godine prouzrokovali štetu od šest hiljada milijardi dolara, dok je globalna šteta izazvana sajber napadima prošle godine dostigla šest hiljada milijardi dolara.

Do 2025. šteta bi mogla da poraste na 10,5 biliona dolara kada se uračunaju krađa i uništavanje podataka, finansijski kriminal, izgubljena produktivnost, krađa intelektualne svojine i drugi zločini i troškovi popravke štete.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti