Naisa - srpski test na Kovid19

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U Nišu je proizveden srpski test na novi koronavirus, a masovna proizvodnja domaćih testova počinje odmah po dobijanju dozvole Agencije za lekove i medicinska sredstva, rekao je direktor i vlasnik kompanije NeoMedika Saša Tričković.

"Prvi srpski test je završen. Razvoj je završen i mi smo spremni", kaže Tričković za Tanjug i dodaje da će se sa širom proizvodnjom krenuti odmah po odobrenju Agencije za lekove. U ovom momentu je kapacitet proizvodnje 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici.

"Naisa" je sistem koji čini aparat i testovi a nazvan je po antičkom gradu Nais sus, na čijem se mestu danas nalazi grad Niš. U razvoj aparata koji pokriva ceo spektar infektivnih i drugih oboljenja krenulo se pre četiri godine, dok se na ideju za implementaciju testa na Kovid-19 došlo sa pojavom prvih slučajeva koronavirusa u kineskom gradu Vuhan odakle se epidemija prošilila na ceo svet.

"Tada smo počeli da razmišljamo o našem sistemu, a kada se to preselilo na Evropu i Srbiju već smo bili spremni za proizvodnju", objašnjava Tričković. Antigen su uvezli iz Amerike i tako je krenuo prvo razvoj, a onda i izrada prvih testova.

Kaže da od potražnje zavisi i gde će se najveći broj srpskih testova na koronu plasirati ali da će svakako, pored velike potražnje iz sveta koju imaju, testove prvo ponuditi domaćem tržištu. Potražnja za testovima iz Niša je izuzetno velika van Srbije, ističe Tričković i navodi da bez obzira što su pretežno izvoznička firma, korona testove će prvo ponuditi Srbiji. Od zdravstvenog sistema i RFZO-a zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji a koliko će otići van granica Srbije, rekao je Tričković.

Da bi se obezbedili svi neophodni sertifikati i dozvole za sve proizvode koje ova kompanija pravi tokom proteklih 20 godina, pre svega su neophodni adekvatno obrazovani i obučeni zaposleni pa je dobro, kaže, što je Niš univerzitetski centar odakle u ovu fabriku dolaze mladi stručnjaci. Rukovodilac proizvodnje imunohemije u NeoMediku Milena Milojević ističe da joj je bilo zadovoljstvo da bude na čelu proizvodnje prvih testova za koronavirus, a za čiji kvalitet garantuje. "Koristi se biološki materijal i referentni uzorci...

Takođe, naša metoda se poredi sa priznatim referentnim metodama, između ostalih sa klasičnom Elizom (Elisa test), PCR-om...", nabraja Milojević. Njena koleginica Milica Todorovska Rašić koja radi na poziciji rukovodioca kvaliteta dodaje da se "Naisa" može koristiti za čitav spektar infektivnih i drugih oboljenja.

"Kontrola svih testova koji se aplikuju na Naisa sistemu, a njih je puno, nije samo Kovid19, koji je sada u žiži interesovanja, već je to čitav spektar infektivnih oboljenja, kako virusnih tako i bakterijskih, gljivičnih... ", navodi ona i kaže da očekuje da svi testovi budu prihvaćeni kao referentni testovi u laboratorijama.

Srpska kompanija NeoMedica iz Niša prva je u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, koja će početi masovnu proizvodnju testova na novi korona virus. Godinama unazad proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, ne samo u zemlji, već i širom sveta.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti