Na svakih 10 pitanja ChatGPT serveri potroše litar vode za hlađenje hardvera

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Dobro razmislite kada se igrate pitalica sa ChatGPT veštačkom inteligencijom, jer najnoviji podaci kažu da na svakih vaših 10 pitanja, ChatGPT serveri potroše litar vode za hlađenje hardvera.

Specijalno projektovan centar podataka koji je Microsoft otvorio posebno za OpenAI i namenjen je za trening veštačke inteligencije počeo je sa radom 2020. godine u američkoj državi Ajovi.

Ono što najviše privlači pažnju u vezi sa ovom ogromnom bazom podataka koja "hrani" ChatGPT potrebnim podacima je nesumnjivo hardver od koga su konfigurisani moćni serveri.

Čine ga više od 285.000 AMD InfiniBand centralnih procesora i više od 10.000 grafičkih procesora koji se koriste za pokretanje sistema.

Tako ogromna računarska snaga sasvim prirodno troši mnogo električne energije i istovremeno oslobađa ogromnu količinu toplote.

Da bi radno okruženje bilo hladno, a hardver zdrav, u centre podataka se upumpava voda neophodna za hlađenje servera.

Demojn, gde je lociran ovaj veliki centar podataka, nalazi se na ušću reka Demoj i Rejkorn, koje obezbeđuju neophodnu vodu za hlađenje hardvera. Za količinu vode koja se potroši za odvođenje toplote sa servera može se samo reći da je zapanjujuće velika.

Associated Press navodi podatke do kojih je došao Šaolei Ren, istraživač sa Univerziteta u Kaliforniji, koji se bavi pitanjem uticaja AIGC proizvoda i tehnologije koja pokreće veštačku inteligenciju, na životnu sredinu. Kasnije ove godine će objaviti rad u kojem će posebno istaći činjenicu da se na svakih pet do 50 pitanja postavljenih na ChatGPT-u potroši oko 500 ml vode.

Ovaj broj uključuje i indirektnu upotrebu vode kao što je voda za hlađenje koju koriste elektrane za napajanje centra sa bazama podataka.

Tačna potrošnja će zavisiti od broja postavljenih pitanja, od lokacije servera i godišnjeg doba.

Kao što je gore pomenuto, Microsoft je priznao da je upotreba vode veliki trošak koji prati rad i obuku modela veštačke inteligencije.

Od 2021. do 2022. njegova globalna potrošnja vode je porasla za 34 odsto, što je veliko povećanje u poređenju sa prethodnom AIGC studijom.

Istovremeno istraživači kažu da situacija možda i nije tako loša kako se na prvi pogled čini.

Data centar se nalazi u Ajovi, gde su dnevne temperature relativno niske tokom većeg dela godine.

Tek kada temperatura dostigne 29,3 stepena Celzijusa ili više, voda će početi da se crpi iz vodovodnog sistema radi hlađenja servera.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti