MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje teret duga.

Prošle godine svetski dug je drugu godinu zaredom smanjen za deset procentnih poena i dostigao 238% svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Međutim, to je i dalje devet procentnih poena više nego u periodu pre korona virusa 2019.

Među razlozima za spor napredak u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog duga, MMF je istakao povećanje javnih deficita zemalja, koji se sporije smanjuju od privatnog duga. To je prošle godine smanjeno u razvijenim ekonomijama i zemljama u razvoju, dok je poraslo u nekim zemljama, poput Kine, prenela je francuska novinska agencija AFP.

- Fiskalni deficiti su održali visok nivo javnog duga, jer su mnoge vlade, na kraju finansijskih mera u vezi sa pandemijom covid-19, ovoga puta izdvojile više sredstava za podsticanje rasta i smanjenje visokih cena hrane i energenata - napominje. MMF.

U isto vreme, vlade se pozivaju da preduzmu hitne mere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem kredibilnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug je posebno ojačao tokom pandemije, a trend rasta je bio prisutan godinama pre toga.

Prema MMF-u, Kina je odgovorna za veliki deo ovoga, pošto je njen dug poslednjih godina naglo porastao na nivo sličan onom u SAD.

MMF ukazuje i na trend povećanja ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja.

- Smanjenje tereta duga stvoriće fiskalni prostor i omogućiti nove investicije, koje će pomoći u stimulisanju ekonomskog rasta u narednim godinama - dodaje MMF.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti