Meta odlaže pokretanje softvera AI u Evropi zbog zabrinutosti oko zaštite podataka

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Američki digitalni div Meta odlaže pokretanje svog novog softvera veštačke inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše nemačka agencija dpa.

Irsko telo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da zasad ne obučava svoje modele veštačke inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

"Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi ponuditi najbolje iskustvo”, navela je kompanija u objavi na blogu.

Istovremeno, iz kompanije navode da su uvereni u to da je njihov pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

"Meta nije jedina koja obučava veštačku inteligenciju, a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji”, objavila je kompanija.

Do odluke o odlaganju je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle nedelje podneli žalbe u 11 zemalja i kritikovali su Metu zbog “skrivenog i zavaravajućeg postupka".

Meta je prvobitno tvrdila da postoji “legitiman interes” za treniranje modela veštačke inteligencije i da bi u tu svrhu trebalo koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko telo za zaštitu podataka je u petak pozdravilo odluku Mete da odloži svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom veštačke inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti