Mehanika spojeva s navojima i faktori koji utiču na njihovu pouzdanost

Komentari: 0

Zatezanje matice na navoju rasteže vijak, nalik opruzi. Tehničkim rečnikom, može se reći da ga produžava. Produženje je neophodno da bi se stvorilo stezno opterećenje. Veći obrtni momenat dovodi do više produženja, i to proizvodi dodatno stezno opterećenje.

A stezno opterećenje je ono što zapravo spaja dva dela, stvarajući trenje na tri mesta:

- Između glave vijka i stegnutog dela

- Između matice i dela

- Između navoja vijka i matice

Sve to zajedno treba da učini da zategnuti vijak može da drži delove spojenim šta god da se desi, zar ne? Pa, zapravo ne.

Postoje pojedini slučajevi u kojima se spojevi s navojima koriste da osiguraju statične sklopove. I u tim slučajevima, biće sasvim sigurni. Ali obično se često koriste na mnogim sklopovima koji su podvrgnuti opterećenju i vibracijama tokom radnog ciklusa mašina ili uređaja kojih je taj sklop deo.

Vibracije će izazvati bočno kretanje matice i vijka, što je moguće kada navoji nisu učvršćeni dovoljno snažno da u potpunosti popune prostor između njih (nezavisno od toga koliko čvrsto izgledaju zategnuti kada se pogledaju golim okom).

Mehaničke spone, kao što je podloška, mogu se naravno dodati, ali to i dalje ne rešava problem prostora preostalog između navoja vijka i matice.

Kada stres usled vibracija postane veći od trenja koje spaja delove, matica će olabaviti. Uglavnom je potrebno 50-100 ciklusa da spoj s navojem u potpunosti propadne.

Pored vibracija, postoji nekoliko faktora koji mogu da utiču na pouzdanost spoja s navojima. Na primer, opuštanje zategnutosti matice može se desiti zbog spuštanja glave vijka i šetanja zaptivke.

U slučaju da se spajaju različite površine, različite radne temperature mogu da izazovu različitu termalnu ekspanziju materijala, što takođe utiče negativno na učinak spona. Za kraj, stara dobra korozija, poznati neprijatelj metalnih sklopova, neizbežno će se pojaviti zbog vlažnosti i povišenih temperatura.

A svi znamo da korozija nije dobra, bilo iz perspektive uticaja na funkcionalost sklopa, ili jer čini rasklapanje težim, kada su potrebne popravke ili održavanje.

Na sreću, mnogi od tih problema mogu se eliminisati ako jednostavno obezbedite da su zazori između navoja popunjeni kako treba.

A tečna sredstva za osiguranje navoja su to rešenje već 70 godina - Loctite je prvi među njima.

Prednosti korišćenja Loctite sredstva za osiguranje navoja ne odnose se samo na obezbeđivanje da se ne pomeraju. Takođe sprečavaju koroziju i habanje, pružaju izuzetnu otpornost na hemikalije i temperature, i zapravo čine rasklapanje radi održavanja lakšim.

A jedna bočica od 50 ml zamenjuje više od 800 standardnih podloški za najčešće veličine matica.

Crvena Loctite flašica je zvezda sama po sebi, i kopirana je i krivotvorena skoro koliko i prosečne poznate ručne tašne i sportska odeća.

To je jedan od razloga zašto je dobila novi izgled, kako bi korisnici mogli lakše da prepoznaju original, u odnosu na mnoge koji samo tvrde da su to.

Henkel Srbija d.o.o.
Bulevar Oslobođenja 383
11000 Beograd
Phone (+381) 11 2072 242
www.loctite.rs


 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti