Međunarodna agencija za energetiku: Emisije CO2 snažno porasle

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Nakon godinu dana istorijskog pada zbog pandemije covida-19, emisije CO2 proizvedene u energetskom sektoru naglo su porasle, upozorila je u utorak Međunarodna energetska agencija (IEA).

„Posle najniže stope u aprilu, globalne emisije su naglo porasle iznad nivoa izmerenih u decembru 2019.“, navodi IEA.

Emisije iz energetskog sektora u decembru bile su za 2 procenta - ili 60 miliona tona - iznad nivoa iz decembra 2019.

„Skok emisije CO2 u svetu na kraju godine ozbiljno je upozorenje na činjenicu da nismo učinili dovoljno za ubrzanje prelaska na čistu energiju širom sveta“, upozorio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

„Ako se potvrdi ekonomski skok koji se očekuje ove godine - i ako se u najvećim svetskim ekonomijama ne sprovedu veće političke promene - onda će svetske emisije verovatno porasti 2021. godine“, naglasio je on.

Emisije iz energetskog sektora širom sveta prošle su godine pale za 5,8 odsto, što je gotovo 2 milijarde tona CO2 i predstavlja najveći istorijski pad za čovečanstvo, pokazuju najnoviji podaci IEA objavljeni u posebnom izveštaju.

IEA je ranije govorila o još jačem padu, od 7 procenata.

Pad je uglavnom rezultat smanjenja upotrebe goriva za drumski i vazdušni saobraćaj.

„Nakon nastavka putovanja i ekonomskih aktivnosti, povezana potrošnja goriva i emisije gasova ponovo rastu“, rekla je IEA.

Međutim, globalni podaci za 2020. prikrivaju velike razlike među zemljama.

Tako su se emisije u Kini povećale za 0,8 odsto u 2020. godini zbog brzog oporavka aktivnosti, a u Sjedinjenim Državama su opale za 10 procenata.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti