Mali privrednici najugroženiji - Inicijative poslodavaca za sprečavanje masovnih otpuštanja

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Privredu i u ovoj godini očekuje teška situacija i biće joj potrebna pomoć, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković. Dodaje da iako su usvojene neke olakšice, poput odlaganja isplate poreza i doprinosa, na naplatu stižu novi nameti.

- Situacija će biti teška, najviše će stradati mali privrednici, oni koji imaju do 10 zaposlenih, porodične firme, preduzetnici... Oni neće moći da rade bez obzira na to što je isplata poreza podeljena na 24 rate, jer dolaze novi nameti, poskupljuje struja, javljaju se sada odjednom i ekološke takse - navodi Drobnjaković.

Dodaje i da nije pesimista, ali i da država mora da reaguje kako ne bi bilo do masovnih otpuštanja.

- Uprkos svemu nisam pesimista i smatram da država mora da reaguje i spreči otpuštanja, jer će svi koji ostanu bez posla otići na biro za zapošljavanje i tako biti na teretu državi - smatra Drobranjković.

On je ponovio inicijativu koju će izneti na sednici Predsedništva UPS da država i ove godine pomogne malim i srednjim preduzećima sa tri minimalne zarade za zaposlene i novim odlaganjem poreza i doprinosa za šest meseci.

Ističe da je predlog i da se odloži plaćanje akontacije na porez na dobit, kao i da je Unija pokrenula inicijativu da se prilikom dodele državne pomoći privredi sa hotelima izjednače hosteli i etno kuće.

Kao eventualnu pomoć ugostiteljima, naš sagovornik navodi i inicijativu da se smanji zakup plovnih objekata koji su u državnom vlasništvu, a zakupljuju ih ugostitelji.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti