Lokalne samouprave u Srbiji dobiće 35 miliona EUR za borbu sa izazovima klimatskih promena

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović istakla je na prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene, da ovo ministarstvo podržava različita, inovativna rešenja na lokalu i podstiče lokalni strateški razvoj u oblasti zaštite od klimatskih promena.

Obradović je podsetila na to da je Ministarstvo, zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, sarađivalo i sa drugim ministarstvima i međunarodnim partnerima na realizaciji projekata koji imaju za cilj prevenciju elementarnih nepogoda izazvanih klimatskim promenama.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo na osnovu Finansijskog ugovora "Partnerstvo za lokalni razvoj" između Srbije i Evropske investicione banke promoviše projekte kojima se uvode planovi upravljanja životnom sredinom i društvom na lokalnom nivou.

Ona je navela da će 33 jedinice lokalne samouprave u narednom periodu realizovati 35 različitih projekata, čija je ukupna vrednost 30 mil EUR, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Prema njenim rečima, iako se suočavamo sa mnogobrojnim izazovima, Ministarstvo će nastaviti da aktivno učestvuje i pruža podršku jedinicama lokalne samouprave u borbi protiv klimatskih promena u zemlji.

Obradović je izrazila očekivanje da će uključivanje civilnog sektora u rad Saveta doprineti transparentnosti procesa planiranja borbe protiv klimatskih promena na nacionalnom nivou.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti