Konferencija GrowIT

Komentari: 0

Nova organizacija GrowIT ove jeseni je privukla pažnju redakciji časopisa Industrija, kao i prva samostalna IT konferencija koju ova organizacija najavljuje za početak decembra u Novom Sadu.

Osnivači organizacije GrowIT su “prekaljeni” IT-ovci. To su Aco Gagić i Nemanja Čedomirović. Razgovarali smo sa Acom Gagićem o njihovoj organizaciji, konferenciji, stanju IT-a u Srbiji.

Časopis Industrija: Šta predstavlja Vaša GrowIT organizacija i na šta će biti fokusirana?

Aco Gagić: GrowIT se pre svega fokusira na edukaciju tehničke zajednice, najviše kroz naše manje događaje i konferencije koje organizujemo na godišnjem nivou. Glavni fokus nam je na organizovanju naprednih programerskih internacionalnih konferencija.

Časopis Industrija: Kako ste došli na ideju da osnujete ovu organizaciju sa gospodinom Nemanjom Čedomirovićem?

Aco Gagić: GrowIT je zapravo nastavak PHP Srbije, koju je Nemanja koosnovao pre nekih pet-šest godina. Kako je PHP Srbija ograničena svojim delovanjem u okviru PHP programskog jezika, došli smo na ideju da celu priču proširimo tako što ćemo se pored jednog, fokusirati na mnogo drugih programskih jezika i delova IT industrije.

Časopis Industrija: Na sajtu Vaše organizacije stoji da već spremate Vašu prvu samostalnu konferenciju. O kakvoj se konferenciji radi?

Aco Gagić: Ostalo je zapravo nekih dva meseca do naše prve konferencije u Novom Sadu. To će biti jedna od prvih konferencija na ovim prostorima koja se bavi tematikom Full Stack inženjera, gde ćemo pokriti kako programerske tako i biznis teme, sa idejom da pomirimo ove dve strane, jer ono što smo videli u praksi, jako često jedni druge ne razumeju i imaju problema u komunikaciji. GrowIT konferencijom želimo da se bavimo svim tim problemima.

Časopis Industrija: Koji su to poslovni uspesi na koje ste posebno ponosni?

Aco Gagić: Mnogo toga se izdešavalo prethodnih godina, ali kada se osvrnem na sve što smo uradili, najveći uspeh je svakako to što nam je prošle godine keynote predavač bio i sam osnivač PHP-a, Rasmus Lerdorf. Sećam se kada smo prvi put sedeli i govorili o pokretanju Udruženja. Tada je neko izgovorio „Znaćemo da smo uspeli kada nam Rasmus bude predavač na meetupu”. Naravno, u tom trenutku nije bilo ideje o konferenciji, a to je rečeno u šali, bez slutnje šta sve može da se dogodi.

Časopis Industrija: Da li mi možete izložiti Vaše gledište o IT industriji u Srbiji?

Aco Gagić: Rekao bih da i dalje kaskamo da ispratimo trendove kada su nove tehnologije u pitanju. Dosta smo napredovali kada je u pitanju outsoursing, ali da bismo sprečili da postanemo nova Indija, odnosno jeftina radna snaga, koju stranci iznajmljuju za mali novac, moramo da se fokusiramo na razvoj startap kulture, koja je kod nas i dalje na jako niskom nivou.

Imamo nekoliko kompanija kod nas, koje su rame uz rame sa velikim svetskim igračima, ali i dalje je to jako mali procenat. Ako želimo da postanemo vidljivi na svetskoj IT mapi kao inženjerska zemlja, potrebno je da imamo još kompanija kao što su: Active Collab, Nordeus, Frame, Seven Bridges, 3Lateral, Fishing Booker...

Časopis Industrija: Zašto je važna konferencija koju ćete samostalno organizovati kao GrowIT organizacija?

Aco Gagić: Važna je da se pre svega desi zbog Novog Sada, jer će na taj način Novi Sad, pored Beograda, postati vidljiv u inostranstvu kao grad koji pravi velike, kvalitetne programerske konferencije.

GrowIT konferencija imaće i međunarodni odjek, pa će na događaju, pored vrhunskih inostranih stručnjaka, kao predavači biti i publika iz inostranstva koja će posle širiti lepe priče o Srbiji i Novom Sadu, koje će nam sutra doneti nove kompanije, nove zaposlene a samim tim i sveobuhvatno kvalitetniji život.

Aco Gagić - PHP Serbia | GrowIT - predsednik Udruženja “PHP Srbija”, jednog od najvećih programerskih udruženja na Balkanu. Jedan od osnivača GrowIT organizacije.
Programer sa višegodišnjim iskustvom, stečenim na različitim IT projektima.
Trenutno sa GrowIT organizacijom radi na visoko-tehničkim programerskim konferencijama i zajedno sa PHP Srbijom na širenju znanja vezanog za PHP programerski jezik.





0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti