Konferencija „Digitalizacija industrije u Srbiji”

Komentari: 0
Fotografija od: GIZ (NJ.E. Tomas Šib ambasador SR Nemačke i Gerhard Zipel direktor GIZ Srbija na SUMMIT konferenciji)

U Master centru Novosadskog sajma danas je počeo trodnevni SEE-IT SUMMIT, prvi internacionalni događaj u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) u Srbiji.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici ambasada i državnih organizacija i institucija, kao i domaći i svetski stručnjaci i predstavnici internacionalnih i domaćih kompanija i udruženja iz ove oblasti.

“Informaciono-komunikaciona tehnologija se u poslednjih nekoliko decenija brzo razvija stvarajući inovativna rešenja, proizvode i pristupe, koji povećavaju konkurentnost u svakom segmentu poslovanja.

Zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da je industrija zapadnog Balkana deo tog globalnog lanca vrednosti i industrijskog trenda, kao što mi je zadovoljstvo da primetim da su mnoge od veoma uspešnih kompanija iz tog regiona prisutne na prvom SEE-IT SUMMIT-u ovde u Novom Sadu sa ciljem da predstave svoj tehnički napredak i sposobnosti zaposlenih,” rekao je na otvaranju ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib.

Nemački ambasador je istakao da je veoma važno što je Vlada Srbije u Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija za period 2017-2020, kao opšti cilj uspostavila poboljšanje nivoa primene informacionih tehnologija u svim oblastima industrijske i privredne aktivnosti. “Kroz niz programa nemačko-srpske razvojne saradnje mi podražavamo razmenu primera najbolje prakse, tehnologije i znanja između dve zemlje, a važan deo tog procesa je osnivanje Centra za digitalnu transformaciju pri Privrednoj komori Srbije,” zaključio je Šib.

SEE-IT SUMMIT traje tri dana, a 8. novembra 2018. godine, kao deo skupa, održava se konferencija ‘’Digitalizacija industrije u Srbiji’’. Na ovoj konferenciji će, između ostalog, biti reči upravo o načinu rada Centra za digitalnu transformaciju (CDT) pri Privrednoj komori Srbije (PKS), koji je osnovan u okviru projekta Razvoj privatnog sektora u Srbiji PSD, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u saradnji sa Privrednom komorom Austrije (WKO) i Privrednom komorom Srbije.

Najavljujući sutrašnju konferenciju, rukovodilac PSD projekta, Tomislav Knežević kaže:” Primena digitalizacije u bilo kojoj fazi industrijske i privredne delatnosti, od proizvodnje do marketinga, pojeftinjuje i unapređuje poslovanje. Takođe, uvođenje ICT tehnologije i postupaka ne samo da je poželjno, već i neophodno da bi se dostigli standardi konkurentnosti na tržištu, posebno internacionalnom.

Cilj Centra za digitalnu transformaciju pri PKS, kao i niza aktivnosti koje sprovodimo u saradnji sa privrednim udruženjima, je da na najkonkretniji način pomogne privrednicima u Srbiji da savladaju izazove u ovoj oblasti. U okviru Centra je u to ime uspostavljena mreža sertifikovanih konsultanata za digitalizaciju poslovanja, koja je stavljena na raspolaganje malim i srednjim preduzećima”.

U prepodnevnom delu konferencije ’Digitalizacija industrije u Srbiji’’ , srpski i nemački stručnjaci prezentovaće internacionalne trendove u ICT industriji, studije slučaja u Srbiji, kao i aktuelne alate i rešenja. U popodnevnom delu konferencije, biće održani konsultantski sastanci sa stručnjacima i individualni B2B susreti. Takođe, tokom konferencije, svoje aktivnosti predstaviće poslovni partneri iz oblasti automobilske i mašinske industrije, logistike, kao i organske poljoprivrede.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti