Kompanije iz Srbije povukle 40 miliona evra iz programa Horizont 2020

Komentari: 0

Iz budžeta EU programa Horizont 2020, koji je namenjen istraživanju i inovacijama, 47 malih i srednjih preduzeća iz Srbije povuklo je skoro 40 miliona evra. Program traje do 2020. godine, a ukupan budžet je oko 80 milijardi evra.

Srbija je od početka, od 2014. godine, učesnica HORIZONT 2020 sa mogućnošću da domaća mala i srednja preduzeća podstakne, da pod jednakim uslovima kao i privrednici iz zemalja Evropske unije, konkurišu za sredstva iz programa.

Apliciranje se odvija na dva načina Konzorcijumski projekti i Instrument za MSP. Prvi podrazumeva pravljenje međunarodnih konzorcijuma, a budžeti za ovaj način konkurisanja su višemilionski.

Instrument za MSP u odnosu na prethodni je delimično jednostavniji način konkurisanja. Sastoji se od tri faze: po zadovoljenju kriterijuma iz prve faze, MSP dobija bespovratnih 50.000 evra. Zadovoljenje kriterijuma iz faze 2, MSP može povući do 2,5 miliona evra.

Faza tri ne podrazumeva finansijsku podršku, već savetodavnu, organizovanu takođe od strane Evropske komisije.

Iz konzorcijumskih projekata, finansijska sredstva povukle su 42 kompanija iz Srbije. Najuspešniji bio je Institut Biosens iz Novog Sada koji se smatra i vodećim učesnikom iz Srbije u Horizontu 2020, a povukao je sredstava vredna više od 19,5 miliona evra.

Iz Instrumenta za MSP, pet kompanija iz naše zemlje bilo je uspešno i povuklo sredstva u iznosu po 50.000 evra. Do sada je samo jedna domaća kompanija dobila i sredstva iz faze 2 ovog načina konkurisanja, a budžet je iznosio nešto više od 1,6 miliona evra.

Svih pet kompanija koje su bile uspešne u Instrumentu za MSP i bile finansirane u fazi 1, dobile su i Pečat izvrsnosti (Seal of Excellence) kojim Evropska komisija nagrađuje veoma dobre i vrlo inovativne projekte. Pored ovih pet, još 11 kompanija iz Republike Srbije dobilo je isto priznanje.

Privredna komora Srbije realizovala je veliki broj aktivnosti usmerenih na promociju programa i podršku privrednicima u procesu apliciranja. PKS je organizovala 39 info dana u Beogradu i širom Srbije, tri konferencije, pripremila kvalitetne promotivne materijale sa važnim informacijama. Komora je, u sklopu aktivnosti u okviru programa, odgovorila na veliki broj upita privrednika i sastavila listu konsultanata čija je uloga da pruže dodatnu pomoć predstavnicima MSP sektora koji su novi u procesu konkurisanja za programe i fondove EU.

Komora će, i nakon 2020 godine, kada će Horizont 2020 promeniti ime u Horizont Evropa, nastaviti da pomaže mala i srednja preduzeća da apliciraju i efikasnije koriste evropske programe i fondove.

Horizont 2020 sa budžetom od oko 80 milijardi evra namenjen je privrednicima iz svih zemalja učesnica programa. To je krovni program i obuhvata sve ranije programe za istraživanja i inovacije.

Pravila za korišćenje finansijskih sredstava pojednostavljena su kako bi kompanije mogle lakše da konkurišu i upravljaju novčanim sredstvima.

Osnovna svrha Horizont 2020, koji je otvoren za veliki broj privrednih grana, jeste da se ubrza realizacija ideje od laboratorije do tržišta. Na ovaj način program EU doprinosi privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i unapređenju konkurentnosti privrede.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti