KOMPANIJA SIEMENS – PARTNER INDUSTRIJI VODE - SAČUVAJMO KRVOTOK PLANETE

Komentari: 0

Prema podacima Ujedinjenih nacija, trećina svetske populacije nema pristup čistoj pijaćoj vodi, a stalni rast stanovništva i efekti klimatskih promena stvaraju opravdanu bojazan da će situacija u budućnosti biti još teža.

Svedoci smo suša i obilnih kiša širom planete, sve većih urbanizacija, zagađenja životne sredine, pa se postavlja pitanje na koji način možemo da odgovorimo na rastuću potražnju za čistom vodom i kako da obezbedimo održivu zaštitu vodnih resursa.

Siemensov odgovor na ovaj veliki globalni izazov nalazi u spoju održivosti i digitalizacije, a portfolio u ovoj oblasti ispunjava upravo ove zahteve.

"Prema sadašnjim projekcijama, u svetu će 2050. godine živeti 10 milijardi ljudi. Voda postaje ne samo životni resurs, već i ekonomski faktor. Viši troškovi za proizvodnju čiste vode i podizanje zahteva u pogledu kvaliteta zahtevaju inovativno razmišljanje i uštedu troškova.

U tom smislu, sa našim širokim portfolijom koji pokriva sve od elektrifikacije do automatizacije, uz integraciju najnovijih digitalnih tehnologija, Siemens doprinosi održivom korišćenju vode kao vitalnog resursa", kaže za Industriju Marko Marić, inženjer prodaje ispred Siemensovog odeljenja za automatizaciju u industriji pitkih i otpadnih voda.

Siemens je jedna od prvih globalnih kompanija koja je uvela digitalizaciju u industriju vode, uključujući sajber bezbednost, optimizaciju mreže i rano otkrivanje curenja. Danas je Siemens u mogućnosti ne samo da obezbedi tehnologije koje garantuju pouzdano snabdevanje i odlaganje vode, već da ovu industriju u celini predvodi ka većoj efikasnosti i uštedi resursa.

PODRŠKA TOKOM ČITAVOG CIKLUSA

Siemensova podrška ogleda se u inovativnim, prilagođenim tehničkim rešenjima u rasponu od elektrifikacije i automatizacije do integrisanih digitalnih tehnologija i sveobuhvatne usluge tokom celog ciklusa – od desalinizacije morske vode i tretmana otpadnih voda (industrijske otpadne vode), pa sve do upravljanja vodovodnim mrežama.

Zahtevi u oblastima kao što su voda za piće, otpadna voda i desalinizacija variraju, pa ova kompanija nudi rešenja prilagođena konkretnim slučajevima za maksimalnu efikasnost i održivost.

AUTOMATIZACIJA

Takođe, bilo da je reč o malim, srednjim i velikim fabričkim postrojenjima, kao ekskluzivni proizvođač sistema upravljanja, Siemens nudi distribuirani upravljački sistem (DCS) i SIMATIC SCADA – dva različita pristupa, ali oba modularna, fleksibilna i pogodna za budućnost.

Ova rešenja primenjuju relevantne industrijske standarde kao što su ergonomski rad i industrijska bezbednost za kritične infrastrukture.

DIGITALIZACIJA

Bilo da je reč o prikupljanju podataka, povezivanju podsistema, integrisanju ovih podsistema u distribuirano rešenje ili automatizaciji čitavih infrastrukturnih sistema, digitalizacija u industriji voda omogućava efikasnije i održive procese za postojeća i nova postrojenja.

Ovde, pre svega, govorimo o digitalnim blizancima i upotrebi digitalnih aplikacija.

PAMETNE APLIKACIJE

Aplikacije i digitalne usluge izSiemens Industry Suite za industriju vode obezbeđuju veću transparentnost.

One pomažu u identifikaciji potencijala optimizacije i uštede, te garantuju maksimalnu sigurnost snabdevanja. Sa Siemens Water (SIVA) aplikacijama koje su razvijene za sektor voda i otpadnih voda, operateri mogu, između ostalog, da optimizuju energetsku efikasnost, izbegavaju gubitke vode, smanjuju kontaminaciju vodnih tela i preduzimaju mere prediktivnog održavanja.

Osim pomenutih, u portfoliju kompanije nalaze se i: sistemi standardizacije kao preduslov za efikasni digitalni proces rada; industrijska bezbednost koja je posebno važna kad je reč o zaštiti od sajber napada ključne infrastrukture poput one za snabdevanje pijaćom vodom, kao i digitalne usluge za optimalni rad postrojenja.

One pokrivaju čitav opseg usluga od digitalne transformacije, pouzdanog puštanja u rad i održavanja uređaja, do brze podrške u slučaju kvarova.

Upravo na ovaj način, kroz spoj održivih, modernih rešenja i digitalizacije, Siemens vidi način na koji možemo ne samo da sačuvamo vodu kao najdragoceniji resurs već i da obezbedimo njeno pravedno i pouzdano snabdevanje širom planete.

"Obezbeđivanje pristupa čistoj vodi i očuvanje njenog kvaliteta ključno je za ublažavanje uticaja klimatskih promena, jer pomaže u regulisanju temperature i održava delikatnu ravnotežu naših ekosistema.

U suštini, čista voda je krvotok naše planete, a njeno očuvanje treba da bude osnovni imperativ svih nas", zaključuje Marić.

ČEMU SLUŽI DIGITALNI BLIZANAC U INDUSTRIJI VODE?

Digitalni blizanac je virtuelni model pravog postrojenja, novog ili postojećeg.

Digitalni blizanac novog postrojenja, primera radi, omogućava simulacije, kompletno testiranje automatizacije aplikacija i realistično okruženje za obuku operatera postrojenja čak i pre pravog pokretanja procesa.

Na ovaj način stvara se mogućnost za optimizaciju procesa i dodatno učenje, što zauzvrat smanjuje moguće propuste u realnosti.

Kad je reč o digitalnim blizancima u već postojećim fabrikama, uz njihovu pomoć operateri dobijaju ažurnu, digitalnu sliku svog postrojenja, što predstavlja dobro polazište za sveobuhvatnu optimizaciju rada.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti