Koliko smo digitalno bezbedni?

Komentari: 0

Računari čak 60% korisnika interneta u Srbiji su bar jednom zaraženi virusom ili nekim drugim malverom, pokazuje istraživanje koje je tokom januara i februara ove godine realizovala Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) u saradnji sa RATEL-om.

Istraživanje je imalo za cilj da pokaže koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta, posledično, koliko nam je narušena bezbednost na internetu, ali i kako i koliko štitimo svoje podatke u onlajn interakcijama.

Istraživanje je pokazalo da je najveći broj anketiranih upoznat sa osnovama i da poseduje informacije o bezbednosnim rizicima, međutim, značajan broj korisnika i dalje nema razvijene navike koje doprinose zaštiti.

Tako čak 39% anketiranih svojim računarima pristupa direktno, nema podešenu lozinku ili bilo koju drugu vrstu identifikacije, 72,6% sugrađana starijih od 60 godina ne koristi dvostepenu proveru identiteta, a oko 11% anketiranih ne koristi antivirus softver.

Pritom, gotovo 20% korisnika priznaje da se bar jednom „upecalo“ na „fišing“ poruku, a njih 14% tvrdi da im je u nekom trenutku hakovan nalog na nekoj od društvenih mreža.

Istraživanje će biće predstavljeno 16. marta tokom predstojeće konferencije DIDS (Dan internet domena Srbije), a eksperti za oblast sajber bezbednosti komentarisaće rezultate istraživanja i ponudiće savete za bezbedniji digitalni život.

U diskusiji će učestvovati Daniela Andrović, RATEL-NCERT, Dunja Majstorović, Siemens Energy Serbia i Vojislav “SupremeNexus” Perić, a istraživanje će predstaviti Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije, UNDP.

Međutim, na samoj konferenciji će se otići i korak dalje, pa će virtuelna publika pratiti demonstraciju sajber napada koja će biti realizovana tokom trajanja programa.

Cilj demonstracije biće da pokaže publici koliko je zapravo lako hakerima da pristupe uređajima, pa samim tim i podacima korisnika, i da ih edukuje o načinima zaštitite.

Ovogodišnji DIDS kroz predavanja i diskusije pažljivo odabranih domaćih i inostranih stručnjaka ispituje koje su to sfere poslovanja dobile nove dimenzije, forme i oblike, kako i koliko se transformisalo ono što znamo kao upotrebu interneta u poslovanju. DIDS ispituje koji su se to Novi prioriteti, kako slogan konferencije glasi, pojavili u domenu internet poslovanja.

Kao i svih prethodnih godina, publika konferenciju može da prati besplatno onlajn, a za pristup sadržajima konferencije potrebno je obaviti registraciju na sajtu dids.rs.


 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti