Kineska otkrića na Marsu sugerišu da voda na površini planete postoji već dugo vremena

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Hidrirani minerali koje je otkrio kineski robotski rover na Marsu u ogromnoj dolini za koju se veruje da je mesto drevnog okeana sugerišu da je voda prisutna na površini planete duže nego što se mislilo, izvestili su kineski naučnici.

Prema analizi podataka koje je poslao rover Zurong, u uzorkovanim mineralima od pre samo 700 miliona godina otkriveni su znaci vode, rekli su naučnici.

Veruje se da je na Marsu bilo vode sve do pre oko 3 milijarde godina, kada se završilo drugo geološko doba planete, poznato kao Hesperijska epoha.

U trenutnom Amazonskom periodu nema površinskih voda.

Tlo, koje je sadržalo minerale koje je uzorkovao Zurong, imalo je tvrdu koru koja je mogla da nastane podizanjem podzemnih voda ili topljenjem leda koji je u međuvremenu ispario, napisali su kineski naučnici.

Kineski rover istražuje ogromnu ravnicu Utopia Planitia otkako je sleteo na planetu u maju prošle godine.

Zurong je hodao oko 2 kilometra od mesta sletanja prikupljajući podatke o terenu.

Poslednjih godina, podaci orbitalne sonde kojom upravlja Evropska svemirska agencija otkrili su vodu ispod leda južne hemisfere.

Skoro sva voda na Marsu je „zarobljena“ u njegovim polarnim ledenim kapama, sa vrlo malo tragova vode u tankoj atmosferi planete.

Lociranje podzemnih voda ključno je za određivanje potencijala planete za život, kao i za obezbeđivanje trajnog resursa za svako ljudsko istraživanje.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti