Kina predstavila novu platformu za kvantno računarstvo u oblaku

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kina je objavila novu generaciju kvantne računarske platforme u oblaku (cloud), koja omogućava istraživačima da obavljaju složene računarske zadatke u oblaku, a javnosti da iskusi kvantno računarstvo brzinom koja se meri mikrosekundama.

Platforma, koju su zajednički razvili Pekinška akademija kvantnih informacionih nauka (BAQIS), Institut za fiziku (IOP) pri Kineskoj akademiji nauka i Univerzitet Tsinghua, objavljena je na forumu Džongguancun 2023 u Pekingu.

Kako prenosi Sinhua, može da objedini kvantnu računarsku snagu tri superprovodna kvantna čipa sa 136, 18 odnosno 10 kubita, na fizičkoj udaljenosti od 50 km.

Platforma, koja je bila otvorena za testiranje od prošlog novembra, privukla je više od 2.000 domaćih i stranih korisnika koji su pokrenuli zadatke kvantnog računarstva više od 500.000 puta, tokom kojih je njen učinak bio stabilan i efikasan, navodi BAQIS.

Kompatibilna je sa otvorenim kvantnim asemblerskim jezikom i takođe pruža grafički interfejs za praktično programiranje.

Pojedini istraživački timovi su koristili platformu za daljinsko korišćenje kvantnih čipova za sopstvena naučna istraživanja i izradili softver aplikacije, dok se ekološka konstrukcija kvantnog računarstva razvija.

"Ekologija kvantnog računarstva treba da bude izgrađena na platformi u oblaku, tako da bi trebalo da razvijemo 'klaud' platformu što je pre moguće", rekao je Fan Heng, istraživač sa IOP-a.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti