Kina počinje izgradnju faze II izvora spalacijskih neutrona da podstakne naučno-tehnološke inovacije

Komentari: 0
Fotografija od: Xinhua/Liu Dawei

Kina je počela da unapređuje svoj izvor spalacijskih neutrona, veliko naučno postrojenje nazvano "super mikroskop" za ispitivanje strukture mikroskopskog sveta, kako bi podstakla jačanje naučnih i tehnoloških inovacija.

U gradu Dongguan, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, 30. marta je počela izgradnja faze II Kineskog izvora spalacijskih neutrona, prve istraživačke ustanove u zemlji koja obezbeđuje najintenzivnije impulsne neutronske zrake za naučna istraživanja.

Druga faza projekta CSNS obuhvata izgradnju 11 novih neutronskih instrumenata, eksperimentalnih terminala i korisničkih laboratorija. Očekuje se da će snaga protonskog snopa izvora, jednog od ključnih pokazatelja učinka postrojenja, porasti sa 100 kW na 500 kW, rekao je Vang Šeng, zamenik direktora Instituta za fiziku visoke energije (IHEP) pri Kineskoj akademiji nauka (CAS) koji je i generalni direktor projekta.

Očekuje se da će izgradnja druge faze CSNS trajati pet godina i devet meseci, kaže Vang.

"Nakon završetka faze II, izvor može istovremeno da generiše više neutrona, što znači da bi se vreme eksperimenata moglo skratiti, a rezolucija eksperimenata poboljšati, omogućavajući merenje manjih uzoraka i proučavanje bržih dinamičkih procesa", rekao je Vang.

Obim primene i mogućnosti CSNS biće znatno poboljšani nakon završetka faze II, a broj eksperimenata će se takođe značajno povećati kako bi se pomoglo u vrhunskim naučnim istraživanjima i ekonomskom razvoju, dodao je Vang.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti