KESE U KUTIJE - STANTECH AUTOMATSKA REŠENJA KARTONIRANJA

Komentari: 0

StanTech se bavi kreiranjem rešenja za automatsko kartoniranje proizvoda primarno upakovanih u foliju (kesicu) u različitim industrijskim proizvodnjama. Obzirom da se proizvodi pakuju u različite vrste folija (kesica) i u različite tipove kutija u pozicijama i formacijama horizontalno, vertikalno, jednoredno i višeredno, jasan je zaključak da postoji paleta automatskih sistema kartoniranja u proizvodnom portfoliju StanTech-a.

Ovom prilikom ćemo predstaviti neka automatska rešenja koja rade u industriji kafe, u konditorskoj industriji, proizvodnji flipsa, svežih salata i smrznutog povrća.

Automatske linije za kartoniranje kesica u kutije imaju brojne solucije i rešenja. Tipovi kutija značajno određuju tip opreme koja se primenjuje u određenim solucijama. Tako je automatskom procesu pakovanja moguće obavljati pakovanje proizvoda u transportne kutije tipa ameriken (RSC), u kutije koje se formiraju iz ravne predformirane kartonske ploče tipa wrap around ili Tray & Lid. Linije koje obavljaju automatsko kartoniranje u ove tipove kutija nose nazive UniPack, VIPER ili VIPER TL. Neke od ovih transportnih kutija imaju i funkciju displej kutije. Uobičajeno je da se neki proizvodi najpre kartoniraju u primarno pakovanje koje ima funkciju zaštite proizvoda (pojedinačno pakovanje u kutije), ali i displej ulogu na polici.

Tu su kutije tipa rukavac ili tunel kutije gde se proizvod ili grupa proizvoda ulaže sa strane. Ovde se koriste mašine pod nazivom INDI, a proizvode se indeksne ili kontinualne mašine visokih kapaciteta. UniPack sistemi rade zbirno displej kartoniranje iz ravne kartonske ploče. Ulaganje proizvoda odozgo. Često imaju i displej i transportnu ulogu.

Da bi automatizacija imala opravdanost u smislu povrata investicije, neophodni su visoki kapaciteti primarnog pakovanja. Industrijski pogoni velikih proizvođača su opremljeni adekvatnim sistemima primarnog pakovanja te je automatizacija kartoniranja neophodna. U industriji kafe, StanTech je prisutan u kartoniranju kesica 100/200gr tradicionalne kafe, ali i u instant varijantama u stik ili saše kesicama. Kesice kafe su češće tipa stabilo, ali se koriste i jastučaste. Mogu biti u kutiji u horizontalnom ili u vertikalnom položaju.

Oprema se razlikuje za različite tipove kesica ali i za različite tipove kutija. U ranijem periodu se za transportnu kutiju uvek koristila RSC (ameriken) kutija, dok se sad sve češće pakuje u kutije tipa Tray & Lid, jer je izlaganje na polici brže i lepše. Ove kutije su istovremeno i transportne i displej kutije. Konditorska industrija ima brojne proizvode zapakovane u foliju (kesice) na vertikalnim i horizontalnim sistemima pakovanja.

Tu su keksi, čokolade, bombone i slično. U ovoj zoni su brojna rešenja primarnog kartoniranja, ali i transportnog pakovanja. Industrija flipsa i čipsa je vrlo prisutna i razvijena i sve su češći zahtevi za dobro osmišljenim sistemima automatskog kartoniranja. Osetljivost proizvoda, različite dimenzije kesica, često i nedostatak prostora su izazovi koje uspešno rešavaju StanTech linije pakovanja.

Kompaktan dizajn, savremena rešenja, integracija robotskih jedinica sa specijalno dizajniranim hvatačima, rešavaju specifične zahteve.

Industrija svežih salata najčešće koristi kesu kao primarno pakovanje, ali i plastični trej zavaren folijom. Za obe varijante StanTech proizvodi automatske solucije pakovanja sa integrisanim robotima. Pakovanje svežih salata je vrlo razvijeno u Evropskim zemljama, ali i u Sjedinjenim Državama gde rade brojne instalacije proizvedene u Beogradu.

Čak i najveći svetski procesor svežih konfekcioniranih salata u USA u svoje 4 fabrike koristi opremu proizvedenu u pogonu StanTech-a. Smrznuto povrće je posebna grana industrije hrane, u savremenom svetu razvijena, i ne može se zamisliti život bez ovih proizvoda. Uobičajeni način pakovanja je jastučasta kesa od 300gr do 4kg pojedinačno. Dolazni kapaciteti primarnog pakovanja mogu ići i do 120 kesa u minuti, najčešće se pakuje u RSC kutije.

Preporuka i iskustvo StanTech-a ide u pravcu lepljenja kutija toplim lepkom radi istrajnosti zalepljene kutije u uslovima hladnjače. StanTech mašine ili linije za pakovanja primarno upakovanih proizvoda u foliju mogu biti samostalne mašine ili grupa povezana u sistem gde pojedini moduli obavljaju određene operacije.

U zoni završnog pakovanja ili kartoniranja se negde primenjuju standardne solucije, ali se često rešavaju i specifični zahtevi. Mala razlika u formaciji utovara, načinu dolaska kesica, kontrolnih stanica, može da uslovi specifična rešenja. Iako su proizvodi primarno zapakovani, automatizacija kartoniranja podiže nivo higijene, unificiranost paketa, sigurnost proizvoda, kao i izgled paketa (pojedinačnog, zbirnog ili transportnog).

Brojne instalacije u zemlji, regionu ali i na udaljenim tržištima koje rade automatsko kartoniranje kesa u svim gore navedenim industrijama, su najbolji dokaz o kompetenciji, savremenosti i funkcionalnosti rešenja u specifičnim zonama, ali i pouzdanosti i kvalitetu u standardnim solucijama pakovanja.

StanTech d.o.o.
Batajnicki drum 285A
11080 Beograd
+381 11 4145050
office@stantech.rs
www.stantech.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti