Kancelarija za IT i eUpravu predstavila novu uslugu - eTalenti

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je novu uslugu eTalenti koja će omogućiti elektronsku prijavu na konkurs Fonda za mlade talente za stipendiranje studenata završnih godina na fakultetima u Republici Srbiji.

Uslugu su zajedno izradili timovi Kancelarije za IT i eUpravu i Fonda za mlade talente.

Konkursom je obuhvaćeno stipendiranje do 1.050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23. godinu.

Kako je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao tom prilikom danas imamo gotovo 1,8 miliona registrovanih eGrađana, dodavši da je samo elektronskom razmenom podataka po službenoj dužnosti građanima "ušteđeno približno 150 miliona odlazaka na šaltere".

- Koliko smo napredovali u oblasti eUprave govori i izveštaj Svetske banke koji prati napredak u oblasti digitalne transformacije, a u kojem se Srbija nalazi na 11. mestu u svetu, odnosno 4. u Evropi - dodao je Jovanović.

Jovanović je napomenuo da je, prema poslednjem izveštaju UN, Srbija među 10 zemalja sveta koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave, kao i da je na nedavnom samitu u Dubaiju Vlada Srbije prepoznata kao jedna od najinovativnijih vlada na svetu.

- Setom novih elektronskih usluga, među kojima je i usluga eTalenti, ali i usluge koje su najavljene, kao što su eAgrar i ePisarnica, prouzrokovan rast broja korisnika na portalu eUprava, tako da je od prethodne nedelje oboren rekord sa registrovanih 33.000 novih korisnika u samo jednoj nedelji - istakao je on.

Prema njegovim rečima, cilj ove usluge jeste olakšana procedura prijave za predstojeći konkurs, ali i za sve druge konkurse.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović navela je da je ovom uslugom započeta reforma Fonda za mlade talente, koji je od formiranja sadašnje vlade u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

- Cilj je da mladi ljudi budu motivisani da postižu izvanredne rezultate, a Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija će kroz sve svoje dostupne, kao i nove mehanizme, raditi na tome da se uspori odlazak mladih, ali i da se formira zaista motivišuće okruženje za njih - rekla je Begović.

Vlada Srbije je osnovala Fond za mlade talente u avgustu 2008. godine kao podršku mladim talentima kojima je pružena mogućnost za finansiranje kroz nagrađivanje, stipendiranje i usavršavanje učenika i studenata.

- Od osnivanja do danas, nagrađeno je i stipendirano 38.413 učenika srednjih škola i studenata i ukupno je za ove namene utrošeno više od 10,3 milijarde dinara, a realizovana su 44 konkursa - navodi se na sajtu Vlade.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti