KAIZEN filozofija – metoda konstantnog poboljšanja poslovanja!

Komentari: 0

Moderno poslovno okruženje koje teži konstantnom unapređenju i koje za cilj ima da na svim nivoima postigne uzlaznu putanju, značajna sredstva ulaže u takozvano implementiranje najrazličitijih metoda i filozofija sa kojima želi da pozitivno utiče na sve radnike u poslovnom sistemu, tj. na kompletan poslovno-proizvodni lanac – od osnovnih pomoćnika, preko radnika do top menadžmenta. 

Većina poznatih i široko prihvaćenih metoda i filozofija u praksi daje solidne rezultate ako se poštuju svi principi, s tim da se pojedine smatraju posebnim, i u realnoj primeni donose maksimalna očekivanja. Jedna od filozofija koja na “terenu” daje najbolje rezultate je KAIZEN filozofija.

Nastala u Japanu, ova filozofija predstavlja sinonim za konstantni napredak koji je itekako primenjiv na sve oblasti života, a pokazalo se i ključna za razvoj zdravog i modernog poslovnog okruženja. 

KAIZEN kao konstanta za svakodnevno i trajno unapređenje u biti uključuje sve zaposlene u lancu jednog preduzeća, od top menadžera i menadžera, do radnika i pomoćnika. Prednost joj je laka implementacija i brza vidljivost rezultata, ali i relativno mala cena implementacije. 

Konstatovali smo kako je KAIZEN reč japanskog porekla a istu zapravo čine reč „kai“, što znači promena i reč „zen“, koja znači poboljšati (nešto). Bukvalni prevod bi bio promena na bolje – koju sprovode svi, svakog dana, na svim nivoima jedne kompanije/preduzeća. 

Kao plod najbolje prakse japanskog menadžmenta, KAIZEN filozofija je usmerena ka konstantnom poboljšanju produktivnosti, efikasnosti, kvalitetu i uopšte, poslovne izvrsnosti. Krajnji cilj je generisanje povećanja profita uz dobijanje lojalnosti što većeg broja klijenata. Bonus cilj je prevazilaženje zacrtanih ciljeva jednog preduzeća. 

Domaća konsultantska kompanija Tecor consulting, KAIZEN filozofiju vidi kao jednu od ključnih u potencijalnom rastu privrednog dohotka i osnovu većine poboljšanja koja mogu da se ostvare na nivou jednog domaćeg preduzeća.

Praksa u svetu je pokazala da je KAIZEN filozofija osnova dugoročne i zdrave konkurentne politike svake uspešne kompanije.

Principi na kojima se zasniva KAIZEN filozofija su sledeći:

– Dobri procesi donose dobre rezultate

– Pogledaj, analiziraj i shvati trenutnu situaciju kako bi je mogao unaprediti

– U govoru koristi podatke, u upravljanju činjenice

– Preduzmi mere da otkloniš prave uzroke problema, kako se problem nikada ne bi ponovio

– Radi u timu

Ključ KAIZEN filozofije/metode je da veliki rezultati proističu iz mnogo malih promena koje se akumuliraju od prvog dana uvođenja pomenute filozofije. Iako svi utiču u sprovođenju filozofije ključna poluga KAIZEN filozofije su svakako menadžeri na višim nivoima koji svojim primerom čine glavne transformatore promena. 

Jedna od tehnika koja predstavja osnovu KAIZEN filozofije/metode je „5S“. Ova tehnika sprovodi ono što je japancima veoma važno – da poslovni prostor bude čist i uređen, da se sve sortira, tako da bude pregledno, urednije, da se izbaci višak i skloni sve što odvlači pažnju i što je nepotrebno na radnom mestu za obavljanje posla.

Zatim da se pravila standardizuju i da se uspešno implementira samo-disciplina.

U praksi KAIZEN filozofija/metoda iziskuje minimalan trošak implementacije a veoma brzo daje sjajne rezultate i zbog toga je njena primenjivost velika. Još značajnije je što ona donosi dobar odnos između poslodavca i zaposlenog i ne pravi razliku između šefa i lidera.

Jednom rečenicom je moguće objasniti Kaizen filozofinu “Poruka Kaizen strategije je da ne treba da prođe nijedan dan bez neke vrste poboljšanja na bilo kom mestu u kompaniji.”

“Mi domaća preduzeća savetujemo da se baš vode ovom rečenicom, jer ona je osnova za njihov siguran uspeh.”, dodala je Sandra Antonijević ispred kompanije Tecor Lean & Kaizen consulting.
 

O Autoru

Nebojša Rašković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti