Izvoz tekstila, kože i obuće 1,5 milijardi dolara

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Izvoz tekstila, kože i obuće Srbije prošle godine bio je oko 1,5 milijardi dolara, a procenjuje se da će u 2019. godini porasti za 12 ili 13 odsto i dostići vrednost 1,7 milijardi dolara.

Srpska modna industrija prepoznata je u inostranstvu o čemu svedoče i uspešan nastup kompanija iz Srbije na nedavno održanom sajmu „Pure London“ i veliko interesovanje kupaca iz Velike Britanije, ali i drugih zemalja.

Samo je izvoz tekstila u 2018. godini bio blizu milijardu dolara, što je duplo više nego pre pet ili šest godina. Prošle godine izvoz čarapa dostigao je vrednost od 300 miliona dolara, a čarape su drugi ili treći proizvod koji pojedinačno ostvaruje toliki izvoz.

„Evidentno je da svake godine izvoz praktično beleži rast, u proseku između 10 i 15 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije Milorad Vasiljević.

U Srbiji je ukupno oko 1.600 firmi u oblasti tekstilne industrije, od preduzetnika do malih, srednjih i velikih preduzeća.

Velikih kompanija, stranih investitora je blizu 25 koji generišu veliki deo izvoza. „Firme iz Italije najviše u Srbiji proizvode čarape, iz Turske uglavnom rade konfekciju i modne odevne predmete. Imamo firme koje su ovde došle i otvorile proizvodnju automobilskih sedišta, a to su firme iz Nemačke i Kanade“, rekao je Vasiljević.

PKS u stalnom kontaktu sa predstavnicima stranih investitora u Srbiji i da su zadovoljni uslovima poslovanja, a neke strane kompanije čak planiraju i da se šire i otvaraju nove pogone u Srbiji.

„Primer je Kalcedonija koja je otvorila ukupno četiri fabrike u Srbiji, a krenuli su sa jednom. I ostali investitori nameravaju da otvore još fabrika u Srbiji. Problem je što je u Srbiji sve manje radnika u ovoj industriji“, rekao je Vasiljević.

Navodi da jedan manji deo tekstilne industrije za poznate svetske brendove radi takozvano uslužno šivenje, ali i da imamo domaće firme koje poslednjih godina dobro posluju.

Ocenio je da se tekstilna industrija Srbije poslednjih godina ponovo vraća na neki nivo koji je imala pre raspada Jugoslavije kada je u toj industriji bilo 250.000 zaposlenih. Danas je u Srbiji oko 100.000 zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće, navodi Vasiljević.

Podseća da je u organizaciji Privredne komore Srbije krajem jula šest firmi iz Srbije učestvovalo na sajmu „Pure London“, na poziv iz Velike Britanije. Kupci iz Engleske pokazali su izuzetno interesovanje za naše proizvode.

„Isto planiramo da uradimo na jesen na tržištu Nemačke. To nam je uglavnom orijentacija da tekstilne proizvode izvozimo na tržišta Nemačke i Engleske. U poslednje vreme pojavljuju se kupci i iz Francuske, tako da se dosta izvozi na ta tržišta“, rekao je Vasiljević.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti