Inicijativa za sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Privredna komora Srbije uputila je inicijativu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da se zaključi sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom, kako visoke carinske stope ne bi bile izazov unapređenju ekonomske saradnje, istakla je Jelana Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS na skupu posvećenom jačanju privrednih veza dve zemlje.

Jovanović je objasnila da su oblasti poljomehanizacije, prehrambene i gumarske industrije sa velikom potencijalom za poslovne aranžmane privrednika. Kako je navela, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Egipta je mala i prošle godine vredela je svega 69,9 miliona evra, od čega je Srbija izvezla 30 miliona evra, a iz Egipta uvezla robu u vrednosti od 39,9 miliona evra.

„Danas smo tu da pokažemo srpskim kompanijama na koji način mogu da posluju sa Egiptom i egipatskom privrednom koja je posle 2011. počela da se oporavlja“, naglasila je Jovanović i podsetila da je 2005. uspostavljen poslovni savet Srbije i Egipta koji je revitalizovan 2010. godine.

Egipatski zvaničnici očekuju da se znatno poveća spoljnotrgovinska razmena sa Srbijom. Ministar savetnik za trgovinu Ajman Ali Osman Hasan podseća da Egipat ima dugu tradiciju uvoza iz Srbije.
Naveo je drvo za građu, traktore, mehanizaciju, poljoprivredne proizvode, a naročito saradnju u oblasti IT tehnologija, gde je u planu učešće Srbije u 34 IT projekta.

Ambasador Egipta Amr Aldžovaili podseća da se, posle sastanaka u Novom Sadu, Nišu i Užicu, današnjim skupom u PKS završava „Egipatska nedelja ekonomije“. Ambasador smatra da su neograničene mogućnosti za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta, navodeći industriju prerade mesa, keramiku, građevinski materijal, turizam uključujući banjski turizam, poljoprivredu i tekstilnu industriju, kao potencijalne sektore za saradnju.

„Danas očekujemo jedan mali akcioni plan koji će obuhvatiti korake za unapređenje naše saradnje. U planu je učešće Egipta na sajmovima u Srbiji, i učešće Srbije na međunarodnom sajmu u Kairu u martu 2019, kao i uspostavljenje privrednih misija Srbije u Egiptu i Egipta u Srbiju“, rekao je ambasador.

Aldžovaili važan i konkretan korak u unapređenju saradnje vidi i u imenovanju egipatske delegacije u Poslovnom savetu Srbije i Egipta koji je osnovan 2005. i revitalizovan 2010, a koji je, kako kaže, još jedan od kanala za komunikaciju poslovne zajednice dve zemlje.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti