INDI SIDE LOAD SISTEMI KARTONIRANJA

Komentari: 0

StanTech je jedna od malobrojnih srpskih kompanija koje se bave inženjerskim dizajnom, projektovanjem i proizvodnjom savremenih, brzih i inteligentnih mašina, proizvodnih linija koje uspešno plasiraju na svetskom tržištu. Stručnoj javnosti StanTech nije nepoznata, ali je svakako priča vredna prezentovanja. 

Činjenica da je StanTech opredeljen za inženjerski inovativni pristup, da sve svoje proizvode, mašine, konstruiše, proizvodi i integriše u sopstvenom pogonu, daje priliku mladim inženjerima. Šansu da se ostvare i pokažu u profesionalnom smislu mašinski i elektro inženjeri, inženjeri mehatronike, robotičari imaju u Srbiji, u Beogradu uz aktivno učešće na svetskom tržištu. 

Tako smo u dogovoru sa StanTech timom, odlučili da iz broja u broj predstavimo jedan po jedan segment proizvodnog portfolia koji se kreira i stvara u Srbiji, a koristi u velikim kompanijama Evrope, Sjedinjenih Država, Rusije, pa čak i na Novom Zelandu.

INDI je član StanTech familije automatskih sistema horizontalnog kartoniranja. Odomaćeni naziv u stručnim krugovima je „side load“ kartoniranje jer se proizvod uvodi u kutiju sa strane, bočno.

U svom portfoliju StanTech nudi INDI seriju sistema za pakovanje u kapacitetu od 10 do 150 kutija u minuti, indeksnog ili kontinualnog načina kretanja. INDI sistemi nalaze svoju primenu najviše u industriji hrane, a naročito u konditorskoj industriji.

Primarno zapakovani proizvodi u kesu ili foliju dolaze sa sistema vertikalnog ili horizontalnog pakovanja nakon čega sledi sekundarno pakovanje tj. ulaganje proizvoda u kartonsku kutiju. Uzimajući u obzir da savremene mašine vertikalnog i horizontalnog primarnog pakovanja imaju sve veće kapacitete pojavila se potreba za visoko kapacitetnom automatizacijom sekundarnog pakovanja (kartoniranja).

U ovom trenutku postoje sistemi za primarno pakovanje (u foliju) kapaciteta i do 600 proizvoda u minuti pa više nema načina da se, kako je ranije rađeno, proizvodi zapakovani u kesicama ručno ulažu u kutiju. Upravo je INDI sistem kartoniranja rešenje za ovakve situacije.

INDI sistemi mogu pakovati jedan proizvod u jednu kutiju ili grupu proizvoda u kutiju. Ulazni moduli za prihvat proizvoda kod INDI sistema su posebno dizajnirani i rade se u saglasnosti sa potrebama kupaca, raspoloživog prostora, brzine i načina dolaska proizvoda kao i brojnih drugih specifičnih uslova.

Najčešće se ulazni moduli razlikuju od projekta do projekta, čak i u situacijama kad se pakuje isti ili skoro isti proizvod. StanTech razvojni tim analizira i daje odgovore na brojna pitanja kako bi se sistem uspešno integrisao.

Kod visokih brzina dolaska proizvoda, dizajniranje i rešavanje ulaznih modula je veoma zahtevan segment. U ovoj zoni StanTech često integriše robotske jedinice što je postao standard na zapadnim tržištima, a u skorije vreme i na lokalnom tržištu.

Robotske jedinice pojednostavljuju, ubrzavaju i standardizuju načine i mogućnosti pouzdanog prihvata i utovara proizvoda u kutiju.

Reorijentacija proizvoda je često neophodna, što se robotskim jedinicama rešava bez dodatnog zahteva u prostornom smislu.

Side load sistemi prvenstveno rešavaju zahteve primarnog kartoniranja. U konditorskoj industriji je to najprisutniji oblik pakovanja proizvoda. Odabirom kartona zadovoljavajućeg kvaliteta, uvođenjem adekvatne perforacije, dobijamo kutiju koja je i displej i transportna solucija sa mogućnošću brzog i jednostavnog otvaranja za izlaganje proizvoda na polici.

Obe solucije su naročito prihvaćene u slučaju grupnog pakovanja gde se proizvodi izlažu na policama veoma lako bez dodatnih aktivnosti prilikom otvaranja kutije i izlaganja. U vremenu kada se veoma vodi računa o minimizovanju troškova proizvodnje svaka ušteda je dobra i poželjna.

Implementacijom INDI sistema proizvođači dobijaju mogućnost uštede na dopunskim kartonima, dopunskoj opremi za automatsko transportno pakovanje, pa i na racionalizaciji broja ljudi na poslovima izlaganja robe u marketima.

Savremena rešenja elektronike kao što su: asistencija na daljinu, informacije koje mašine daju menadžmentu, analitički podaci i mnogi drugi neophodni podaci za kvalitetno upravljanje proizvodnim procesima su primenjena u svim mašinama i sistemima za pakovanje koji su proizvedeni u kompaniji StanTech.

Navedene inovativne mogućnosti kompaniju StanTech svrstavaju u krug proizvođača najnovijih rešenja i zahteva INDUSTRIJE 4.0. Sve automatske linije koje dizajnira i proizvodi kompanija StanTech u Beogradu se takmiče rame uz rame sa velikim svetskim proizvodjačima automatskih sistema pakovanja.

Upravo to je jedan od razloga zašto je kompanija StanTech veoma dobro prihvaćena i prepoznata na svetskom tržištu.

Karakteristike kao što su jednostavan i inovativan dizajn, oprema koja radi u dugom periodu stabilno, zahtevaju velika ulaganja u intenzivan razvoj, dizajn, istraživanje i testiranje. Koncept i filozofija privredne delatnosti koja se naziva INDUSTRIJA 4.0 i koja pokreće ceo svet napred upravo insistira na testiranjima, merenjima, inovacijama jer samo takav sistematičan pristup otvorenog uma dovodi do novih rešenja koja imaju brojne benefite.

INDI sistemi kontinualnog kretanja rade na velikim brzinama u kontinuitetu, bez zaustavljanja kutija i proizvoda. Inteligentne mašine opremljene sistemom senzora minimizuju škart do neznatnih 0,1% što je sve češći zahtev klijenata.

Senzori koji kontrolišu prisustvo kutije i/ili proizvoda na poziciji služe za čuvanje proizvoda i ambalaže, ali i za čuvanje pokretnih modula. Kad nema kutije na zadatoj poziciji sistem automatski ne ulaže proizvod, na ovaj nači INDI sistemi omogućuju da se proizvodi sačuvaju u neoštećenom stanju, a takođe se čuvaju i pokretni klizni elementi od nepotrebnog habanja pa im se tako produžava vek trajanja. 

Podešavanja koja se obavljaju ručno, pomoću jedne ručice sa indikatorom položaja što olakšava operaterima svakodnevni rad. 

Automatska podešavanja se obavljaju uz pomoć elektro motora, instrukcijom operatera sa ekrana osetljivog na dodir, traju najviše jedan minut. Ovaj nivo automatike je sve češći zahtev korisnika.

Kompanija StanTech isporučuje kompletne linije primarnog i sekundarnog kartoniranja sa automatskim sistemima paletizacije koji su podesivi sa ekrana osetljivih na dodir. Kod samostalnih mašina, kakave su INDI, automatska promena formata je moguća, ali zavisi od vrste proizvoda, kapaciteta i drugih elemenata.

Side load sistemi INDI su deo standardnih rešenja primarnog kartoniranja kompanije StanTech.

Posvećenim radom, otvorenim načinom razmišljanja iz godine u godinu ova kompanija unapređuje ovakav koncept pakovanja i dolazi do novih savremenijih, jednostavnijih, lakših za održavanje, pouzdanijih i dugovečijih sistema za pakovanje proizvoda u kartonsku kutiju.

StanTechnologies d.o.o.
Batajnicki drum 285A
11080 Beograd
+381 11 4145050
office@stantech.rs
www.stantech.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti