Incom Leone smanjuje troškove sa zenon softverom

Komentari: 0

Incom Leone je jedan od najvećih slovenačkih izvoznika u prehrambenoj industriji. Kao jedna od najbrže rastućih kompanija u zemlji, dnevno proizvodi 130 tona sladoleda.

Ovaj rast podrazumeva da se svake godine doda najmanje jedna nova proizvodna linija.

Da bi rast bio održiv, Incom Leone je nedavno prešao na zenon softversku platformu kompanije COPA-DATA, kako bi upravljao sa svojih 20 proizvodnih linija.

Incom Leone je brzorastući slovenački proizvođač sladoleda i čokolade.

Njihov uspeh i međunarodni rast zasnovani su na kontinuiranim inovacijama, razvoju i optimizaciji. Veliki deo razvoja je organizovan interno.

Sedište kompanije je u Ajdovščini, a tu su locirane i tehničke laboratorije i moderne metalske radionice u kojoj Incom Leone proizvodi mašine i njihove delove za upotrebu u proizvodnji.

Kompanija zapošljava oko 700 ljudi. Od 20 proizvodnih linija, 13 je za sladoled.

Pet linija je za čokoladu koja je kompaniji potrebna za sopstveni sladoled.

Dve proizvodne linije proizvode čokoladne slatkiše za prodaju, uključujući proteinske čokoladne mrvice i licencirane čokolade.

Potreba za digitalizacijom

Mladi, visoko obrazovani i iskusni članovi tima u Incom Leoneu neprestano teže razvoju i inovacijama – posebno onima u odeljenju tehničkog razvoja.

Kako se broj kupaca povećava, ne može se dozvoliti da rastući zahtevi proizvodnje utiču na visok kvalitet. To je dovelo do potrebe za većom digitalizacijom u proizvodnji kako bi se standardi kvaliteta dosledno održavali.

Ovo se može postići samo kroz sveobuhvatnu, kvalitetno orijentisanu kontrolu proizvodnje, prikupljanje podataka i analizu.

SCADA sistem je već bio u upotrebi u proizvodnji, ali je imao značajan nedostatak: komunicirao je samo sa kontrolerima istog proizvođača.

Kao rezultat toga, inicijative za digitalizaciju nisu mogle napredovati od svog početka. Procesi su bili automatizovani, ali uređaji nisu bili povezani na zajedničku mrežu za kontrolu procesa ili efikasno prikupljanje podataka.

Proizvodnji je stoga bio potreban univerzalni SCADA sistem za kontrolu i prikupljanje podataka koji bi mogao da se poveže sa mašinama različitih proizvođača na kompletnim proizvodnim linijama.

“Uštede sa zenon-om su ogromne. Nema više zastoja u proizvodnji. Proizvodne linije rade nesmetano.“ - Rok Slokar, tehnički direktor. 

Efikasno upravljanje za osiguranje kvaliteta proizvoda

Incom Leone je izabrao zenon softversku platformu kompanije COPA-DATA zbog njegove fleksibilnosti.

Sa više od 300 komunikacionih protokola i drajvera, zenon omogućava pojednostavljeno povezivanje sa uređajima različitih proizvođača.

Sada, sa implementacijom zenon softverske platforme, sve mašine i proizvodne linije su povezane na centralni kontrolni sistem.

Ovo omogućava sveobuhvatno praćenje događaja, rukovanje alarmima i analizu podataka.

“Kao razvojno orijentisana kompanija, uz kontinuirani razvoj proizvoda, procesa i tehnologija, važno je imati preciznu i kontinuiranu kontrolu procesa, posebno onih koji zavise od nekoliko različitih varijabli“, objašnjava Rok Slokar, tehnički menadžer u Incom Leoneu.

“zenon omogućava upravo to. On je brz, prilagodljiv i donosi fleksibilnost našim procesima.“

Jednostavan za samostalan ili rad sa lokalnim partnerima

Prilikom izbora SCADA sistema, inženjerima i programerima Incom Leonea je takođe bilo važno da mogu i sami da prilagode i nadograde softversko rešenje.

Na ovaj način, oni mogu da prate promene u tehnologiji i procesima nezavisno od spoljnih izvođača.

Ipak, Incom Leone je takođe želeo da bude u mogućnosti da radi sa lokalnim partnerom.

Zvanični predstavnik COPA-DATA u Sloveniji je EXOR ETI.

Incom Leone je izabrao da sarađuje sa EXOR ETI kao partnerom i, po njihovim rečima, EXOR ETI podrška je omogućila brži napredak.

Velike uštede i efikasnost procesa

Incom Leone sada ima centralizovanu kontrolu procesa i događaja, svi uređaji na proizvodnim linijama povezani su na jedan zenon sistem.

Podaci se prikupljaju u realnom vremenu. Izveštavanje, trendovi i alarmi omogućavaju brzu reakciju na nepredviđene događaje.

Izbegnuti su neplanirani zastoji na proizvodnim linijama, što rezultira značajnim uštedama troškova i energije.

Zahvaljujući istovremenom praćenju svih mašina, Incom Leone tim sada može da vidi korelacije između rada pojedinačnih mašina.

Na osnovu podataka prikupljenih sa mašina i korišćenjem analize trendova u zenon-u, tim može jasno da identifikuje gde se anomalije javljaju i da istraži njihove uzroke.

Prilagođavanjem hardverskih postavki i softverskih parametara, inženjerski tim može lako da reši sve probleme.

Koraci ka daljoj digitalizaciji

Incom Leone je zadovoljan što je postigao ciljeve identifikovane na početku projekta – uključujući optimizaciju proizvodnje, centralno prikupljanje podataka, skladištenje i analizu podataka.

Ovo je zauzvrat donelo značajne uštede u poslovanju.

Rok Slokar kaže: "Uštede sa zenonom su ogromne. Nema više zastoja u proizvodnji i proizvodne linije rade nesmetano."

Međutim, za kompaniju, ovo je daleko od kraja digitalizacije. Projekat baziran na zenonu je povećao svest u Incom Leone o potencijalu digitalizacije.

Digitalizacija se sada doživljava kao važan poslovni cilj koji može podstaći kontinuirano poboljšanje.

Incom Leone svake godine dodaje najmanje jednu novu proizvodnu liniju, tako da uvek ima prostora za učenje i usavršavanje.

Efikasno upravljanje energijom je ključni deo optimizacije procesa – i to će biti oblast posebnog fokusa u budućnosti, uz pomoć zenon-a.

Highlights:

• Centralno prikupljanje podataka sa proizvodnih linija

• Obaveštenje o greškama omogućava pravovremenu reakciju

• Eliminisanje zastoja i smanjenje troškova proizvodnje

• Optimizacija performansi mašine

• Opcija nadogradnje SCADA sistema zahvaljujući zenon fleksibilnosti

• Pojednostavljen dizajn zahvaljujući zenon parametrizaciji

• Osnove za buduću optimizaciju potrošnje

Vaš kontakt:
Dalibor Bobić
EXOR ETI d.o.o
.
Bul. Zorana Đinđića 71/15
11070 Beograd
tel: +381 11 4063 414
+381 11 4077 165
mob: +381 60 5553 788
e-mail: dalibor.bobic@exor-eti.rs
sales.cee@copadata.com
web: www.exor-eti.rs
www.copadata.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti