IBM se deli na dve kompanije

Komentari: 0
Fotografija od: seebiz.eu

Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna najavio je novu strategiju za kompaniju na čijem je čelu. Nova poslovna filozofija zasniva se na potrebama njihovih kupaca, koji se sve više odvajaju od onih fokusiranih na aplikacije i infrastrukturna rešenja.

Shodno tome, IBM-ovo rukovodstvo je odlučilo da će odeljenje za infrastrukturne poslovne usluge biti izdvojeno u posebnu kompaniju, koja trenutno radi pod imenom NevCo.

Nova kompanija biće osnovana krajem sledeće godine, dok će „ostatak“ IBM-a nastaviti da radi kao i do sada, ali sa većim fokusom na hibridnu „oblačnu“ platformu i primenu tehnologija povezanih sa veštačkom inteligencijom.

Ovim potezom IBM namerava da postane efikasnija kompanija usredsređena na manja područja, ali ona koja su važna i donose rast.

Pored toga, najavljuju da će biti fleksibilniji, inovativniji i da će više i strateški ulagati u razvoj najvažnijih poslovnih područja i budućnost kompanije.

Troškovi izdvajanja odeljenja za upravljane infrastrukturne usluge u IBM procenjuju se na oko 5 milijardi dolara.

Nova kompanija (Novo preduzeće) trebalo bi da ima godišnji prihod od oko 19 milijardi dolara i 90.000 zaposlenih nakon odvajanja od matične korporacije.

Poređenja radi, IBM trenutno ima 352.000 zaposlenih i lani je ostvario 77 milijardi dolara prihoda.

U saopštenju je Krishna rekao da veruje da će odluka i preusmeravanje kompanije ka oblak uslugama i računarstvu (započeto preuzimanjem Red Hat-a) doneti korist IBM-u, Novom preduzeću, zaposlenima, kupcima i akcionarima.

Potonji su već pozitivno reagovali na vest, pa su IBM-ove akcije na berzi ubrzo nakon najave novih planova reorganizacije dobile oko 6% vrednosti.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti