Hrvatski startap Magic Forest pošumljava dronovima

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Osnivači hrvatskog startupa Magic Forest došao je na ideju da usavrši pošumljavanje goleti pomoću prilagođenih dronova, prenosi portal Mreža.bug.hr. Cilj je da se pošume područja pogođena požarima, sušom, sečom ili rudarstvom.

Tehnologija koja se primenjuje nije nova, ali projekat Magic Foresta u Hrvatskoj raspršuje seme drveća u većim količinama i brže nego što mogu drugi slični projekti.

"Iz dronova se izbacuju kuglice veličine loptice za golf, pri padu na tlo oslobađaju sastojke za stvaranje povoljnog mikro-okruženja kako bi se seme ukorenilo. Unutra osim semenke stavljamo i pesak, travu, glinu i čili", navodi autor projekta Goran Ladišić.

On objašnjava da se čili stavlja kako divlje životinje ne bi jele semenke. Letnji šumski požari u Hrvatskoj često se događaju na teško dostupnim područjima za sadnju drveća. Magic Forest prošlo je leto vršilo sadnju drveća u opštini Promina na jugu Hrvatske.

Projekat se razvija već dve godine, a Ladišić kaže kako je u testiranjima 40 odsto semenki izraslo u drveće.

Upravljač dronova Ivan Vidaković kaže da se njihovom metodom za osam sati, uz korišćenje četiri ili pet dronova, semenke mogu da rasprše na oko 24 hektara zemljišta.

Za projekt Magic Forest postoji interesovanje iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Kalifornije.

U Magic Forestu kažu da im je cilj učešće u projektu Evropske unije za sadnju tri milijarde novih stabala drveća do 2030. godine u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biodiverziteta.

 

Izvor: Nova Ekonomija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti