Higija dezinfekcioni tunel delo srpskih stručnjaka

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Mladi inženjeri kraljevačke kompanije „Trefoil inženjering“ za samo pet dana, u vreme vanrednog stanja, projektovali su i napravili Higija sistem - tunel za dekontaminaciju i dezinfekciju ljudi i predmeta.

To je uspešan primer inovativne firme koja se brzo prilagodila krizi. Prvi tunel doniran je i postavljen ispred privremene bolnice na Beogradskom sajmu, a donacije su uputili i drugim medicinskim ustanovama i domovima zdravlja u Srbiji i inostranstvu.

„Do sada smo isporučili preko 50 uređaja na teritoriji Srbije, uspešno osvajamo evropsko tržište jer je naša oprema dobila najveće ocene u domenu bezbednosti i efikasnosti, a nadamo se da će nam Privredna komora Srbije pomoći da dođemo do novih tržišta i kupaca u inostranstvu. U Komori vidimo pouzdanog partnera i snažnu podršku za realizaciju naših daljih planova“, rekla je Bujošević.

Kompanija radi u punom kapacitetu, za nepuna dva meseca isporučeno je više od 50 mašina različitog kapaciteta u Srbiji, kao i desetak tunela na tržišta regiona Zapadnog Balkana i EU. U narednom periodu, planiraju da kupe novu opremu, povećaju proizvodnju i da uz podršku Privredne komore Srbije unaprede prodaju u inostranstvu.

Kroz tunel za jedan sat može da prođe i da se dezinfikuje 650 osoba. Sistem ima veliki učinak uz minimalnu potrošnju električne energije i dezinfekcionih sredstava. Pogodan je za instalaciju ispred škola, bolnica, tržnih i logističkih centara, fabrika, na trgovima.

Higija se postavlja na otvorenom prostoru, a može da se instalira i unutar objekata. „Izbijanjem pandemije Kovid 19 suočili smo se sa velikim izazovima i brigom da sačuvamo zdravlje i živote naših građana. Bilo je važno imati dobru ideju i inicijativu, ići korak ispred dešavanja, u susret problemima i tako ih rešavati.

Prvenstvena namera nam je bila da rizik širenja zaraze svedemo na minimum i da zaštitimo najizloženije virusu i najugroženije - medicinsko osoblje, pripadnike vojske i policije“, istakla je Sanja Bujošević, direktorka kompanije „Trefoil inženjering“. Prateći potrebe privrede, ustanova i institucija, kompanija je razvila i kompletnu paletu proizvoda za dezinfekciju domova zdravlja, bolnica, medicinskog osoblja, saniteta, predmeta, vozila.

Proizvod domaćih stručnjaka

Tunel Higija je kompletno domaći proizvod od ideje, preko modeliranja do projektovanja, koji je konstruisao i proizveo tim stručnjaka školovanih na fakultetu za Mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Nastao u vreme vanrednog stanja, bio je veliki izazov za mlade inženjere jer su morali da se oslone na svoje znanje i domaći repromaterijal.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti