FOTO Mapa (ne)pokrivenosti Evrope 5G mrežom: Srbija i okolina se baš ističu

Komentari: 0
Fotografija od: Screenshot (nPerf)

Pitanje unapređenja 5G mreže na području Evrope i dalje predstavlja jedno od osnovnih problema s kojim se bave institucije u Briselu, države članice EU i one koje to nisu.

Evropska komisija pre nekoliko dana saopštila je kako će raditi na deset projekata koji se tiču implementacije 5G povezivanja, a predviđeno je da za ove projekte bude izdvojeno ukupno 50 miliona evra.

Osim projekata, ono što je zanimljivo posmatrati jeste i sama mapa razvijenosti 5G signala na području Evrope.

Stranica nPerf koja se i inače bavi proučavanjem i analiziranjem kvaliteta internet mreža, objavila je mapu pokrivenosti 5G signalom na području Evrope iz koje se može utvrditi da je područje Evropske unije u značajnoj meri pokriveno ovim signalom, naročito područja u široj regiji glavnih gradova zemalja članica EU.

Nešto lošija situacija je na istoku Evrope gde i dalje pojedine države imaju problem s implementacijom 5G signala.

Ipak, kada se pogleda mapa, najmanja rasprostranjenost 5G mreže može se primetiti na području Balkana.

Dok se na području Slovenije i Hrvatske na nešto većem području 5G mreža već upotrebljava, područje BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Severne Makedonije izuzetno slabo je pokriveno ovom mrežom.

U određenim područjima glavnih gradova bivših zemalja SFRJ u toku su testiranja 5G mreže što je i dalje nedovoljno da bi se govorilo o široj upotrebi.

Izvor: 021

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti