Fond za nauku će finansirati 12 projekata u okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije, Fond za nauku će finansirati 12 projekata.

Na javni poziv koji je zatvoren 31. januara 2020. godine prijavilo se 70 istraživačkih timova. U Prvi stepen evaluacije je prošlo 53 projekata, a u Drugi stepen je upućeno 25 projekata, navedeno je na sajtu Fonda za nauku, a prenosi portal eKapija.

Programski odbor za evaluaciju projekata je u skladu sa Zakonom o Fondu za nauku Republike Srbije formirao rang listu predloga projekata koji su zadovoljili oba stepena evaluacije i koji će biti finansirani u okviru raspoloživih sredstava.

Naučni savet Fonda za nauku je dao pozitivno mišljenje na tu listu, a Upravni odbor je usvojio konačnu listu Projekata za koje se odobrava finansiranje.

Nakon završene evaluacije, šest projekata je odobreno iz osnovnih (potprogram PRVI_O), a šest iz primenjenih istraživanja (potprogram PRVI_P).

U okviru potprograma PRVI_O najviše rangirani projekat je ocenjen sa 94 poena, a poslednji odobren za finansiranje nosi 79,33 poena.

U okviru potprograma PRVI_P najviše rangirani projekat je ocenjen sa 91 poenom, a poslednji odobren za finansiranje nosi 83,67 poena.

Ciljevi Programa su podsticanje izvrsnosti i relevantnosti naučnih istraživanja u Srbiji u domenu veštačke inteligencije, podsticanje primene rezultata naučnih istraživanja iz domena veštačke inteligencije u razvoju privrede Srbije, kao i razvoju ljudskih resursa iz domena veštačke inteligencije.

Ove projekte će u naredne dve godine realizovati istraživački timovi iz Beograda, Novog Sada, Niša i Кragujevca.

Početak realizacije projekata se očekuje tokom ovog meseca.

Pogledajte konačnu listu odobrenih projekata za finansiranje.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti