FIBER LASER U METALNOJ INDUSTRIJI – OCENA IZ PRVE RUKE

Komentari: 0

Umesto da krenemo u još jedno teoretisanje o načinu rada i prednosti fiber laser tehnologije, o čemu je u ovom časopisu već bilo reči, odlučili smo da vam prenesemo jedno lično iskustvo preduzetnika iz metalne industrije, koji je krajem prošle godine preko kompanije Oracal Polikarbonati nabavio svoj prvi fiber laser.

Reč je o firmi SMTR Radaković Đorđo, ispred koje je gospodin Bojan Radaković bio ljubazan da, za čitaoce časopisa Industrija, podeli svoje mišljenje o nabavljenom laseru, na čemu mu se zahvaljujemo.

Časopis Industrija: Vi ste druga generacija u porodici koja se bavi sečenjem metala, više od dve decenije?

Radaković Đorđo : Tako je. Otac je prvu firmu otvorio 1991. godine, a od 2000. godine ona posluje pod sadašnjim nazivom.

Časopis Industrija: Šta je bilo presudno u donošenju odluke o nabavci fiber lasera i koju mašinu ste koristili pre fiber lasera?

Radaković Đorđo: Presudno je bilo to što sam ja želeo da malo modernizujem našu proizvodnju, a drugo imali smo potrebu, jer mi dosta radimo ograde, pa je bilo neophodno imati mašinu koja bi mogla da realizuje ono što smo zamislili.

To je bilo neko moje razmišljanje. A pored toga je ideja bila i da se njome radi uslužno sečenje. Pre fiber lasera nismo imali ni jednu sličnu mašinu za sečenje metala, već smo metal sekli na tzv. tremilici.

Časopis Industrija: Da li ste imali u vidu i neki drugi laser za sečenje metala kada ste kupovali ovaj? Zašto baš ovu mašinu? Zbog cene?

Radaković Đorđo: Nije zbog cene. U kompaniji Oracal Polikarbonati video sam pouzdanog partnera i nekog ko stvarno može da stoji iza onog što prodaje.

Pri tome imao sam i dobru preporuku od firme koju drže moji prijatelji, a koji već dugo godina lepo sarađuju sa Oracal-om u ovoj oblasti.

Časopis Industrija: Da li je instalacija mašine prošla kako treba, da li ste imali podršku?

Radaković Đorđo: Sve je veoma profesionalno odrađeno. Oracal je obezbedio, pored svojih servisera, i prisustvo stručnog lica koje je poslao proizvođač mašine, kako bi pomoglo da se ista pusti u rad i u narednih 10-ak dana nadgleda i obučava nas da njome upravljamo.

S obzirom na to da se ni ja, ni dvojica kolega koji sada rade na laseru, nismo ranije susreli sa sličnom mašinom, pomoć nam je bila od velikog značaja.

Časopis Industrija: Da li je jednostavno koristiti fiber laser, imajući u vidu pomenuto neiskustvo?

Radaković Đorđo: Ne mogu da kažem da je jednostavno. Ima dosta stvari na koje mora da se pazi. Ali je softver veoma razumljiv. Ja sam tu očekivao mnogo većih poteškoća, pa sam prijatno iznenađen. Iskren da budem, mi još uvek nismo njime ovladali 100%, ali svakog dana učimo i otkrivamo nešto novo, šta sve još može mašina - a i mi uz nju.

Časopis Industrija: Koliko je fiber laser koji imate precizan i pouzdan, da li je do sada bilo problema u radu?

Radaković Đorđo: Mašina je odlična. Za preciznost čista desetka. Za pouzdanost takođe. Za ovih 9 meseci smo isekli ovim laserom oko 40 tona lima i nije bilo nikakvih problema. Imali smo mi par nekih naših operativnih greškica, ali su ljudi iz tehničke podrške Oracal-a stvarno brzo reagovali i brzo rešili problem.

Časopis Industrija: Za šta sve konkretno koristite laser i koliko ste zadovoljni produktivnošću? Za mnogo skuplje lasere se često kao bitna referenca ističe brzina što za naše, relativno malo, tržište često znači da mašina ostane neuposlena?

Radaković Đorđo: Mi dosta sečemo čelik, a imamo dosta zahteva i za uslužno sečenje prohromskih limova. Sečemo i cevi, za koje imamo poseban rotacioni dodatak, dužine 6m, koji nam to mnogo olakšava. Za naše potrebe i ovo što mi radimo sasvim zadovoljava.

Nama mašina u proseku radi aktivno nekih 5-6 sati dnevno, nekad više, nekad manje, pet dana u nedelji.

Časopis Industrija: Da li ste imali priliku da na nekom sajmu ili između kolega iz struke uporedite lasere koji se kod nas nude i kvalitet njihovih gotovih proizvoda koji se njima dobijaju?

Radaković Đorđo: Upoređivali smo kvalitet reza baš nedavno sa jednim prijateljem koji ima CO2 laser jedne od najpoznatijih marki u toj oblasti i nismo mogli da nađemo neku razliku.

Kao ni razliku u brzini za limove debljine 2, 3, 4 mm. Možda bi tek za debljinu od 12 mm, koliko naš laser može najviše da seče, mogla da se primeti neka razlika, ali samo u smislu brzine, ne i smislu kvaliteta reza.

S tim što je njegov laser malo jači, od 3kW, a naš je od 1kW. A treba imati u vidu i potrošnju gasa i struje...

Časopis Industrija: Dugo ste u ovom poslu, da li mislite da je fiber laser do sada najbolje rešenje za metaloprerađivačku industriju? Takođe, planirate li proširenje posla i s tim u vezi koji je Vaš sledeći korak?

Radaković Đorđo: Za ovo što mi radimo, po meni, nismo mogli bolji potez da povučemo nego što smo uzeli taj fiber. Mi radimo građevinsku bravariju, ograde, čelične hale, konstrukcije, i za sve to nam je stvarno mnogo pomogao.

Da, trenutno smo u fazi proširenja naših hala i poslovnih jedinica, a sledeći korak što se tiče mašina će sigurno biti nabavka još jednog fiber lasera, verovatno od 3kW. 

www.oracalpolikarbonati.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti