Evro oslabio nakon odluke raspisivanja vanrednih izbora u Francuskoj

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Evro je oslabio, dok su francuske obveznice i akcije značajno pogođene u ponedeljak, nakon odluke predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da raspiše vanredne parlamentarne izbore zbog poraza na izborima za Evropski parlament.

Evro je oslabio za oko 0,5 odsto u ranoj evropskoj trgovini na najniži nivo za mesec dana od 1,0764 dolara i skliznuo na minimalnu vrednost u poslednjih više od dvadeset meseci u odnosu na funtu – 84,53 penija, prenosi Reuters.

Cene francuskih obveznica su pale, podižući prinose na najviši nivo u dve nedelje, na oko 3,17 odsto, dok su akcije u indeksu CAC 40 u Parizu pale za dva procenta, predvođene velikim gubicima banaka poput BNP Paribas i Societe Generale. Evropski referentni indeks STOXX 600 pao je za 0,7 odsto.

Evropska centralna banka (ECB) donela je prošle nedelje odluku o prvom smanjenju kamatne stope u poslednjih pet godina i valuta je ove godine pala za skoro 2,5 odsto u odnosu na dolar, uglavnom zbog relativnih izgleda za smanjenje kamatnih stopa u evrozoni i SAD.

U riskantnom pokušaju da ponovo uspostavi autoritet, Makron je raspisao parlamentarne izbore sa prvim krugom 30. juna. Ako stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje osvoji većinu, Makron bi ostao bez uticaja na domaće poslove.

Centralne, liberalne i socijalističke partije zadržale su većinu nakon izbora za Evropski parlament, ali su euroskeptični nacionalisti ostvarili najveće dobitke, podižući pitanja o sposobnosti velikih sila da sprovode politiku u EU. Analitičari ocenjuju da je to loša vest za tržišta.

 

Izvor: Biznis.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti