EU PRO Plus - Novih 30 mil EUR bespovratno za teritorijalni razvoj 99 lokalnih samouprava u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Novi program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, zvanično je otpočeo danas.

Evropska unija opredelila je 30 mil EUR za ovaj trogodišnji program, koji će svoj rad usmeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije.

Realizaciju programa EU PRO vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

- Programi koje smo do sada sprovodili pokazali su da smo zajednički i udruženim snagama uspeli da ne samo ublažimo posledice pandemije tokom prošle godine već i da postignemo ono što će biti i cilj programa EU PRO Plus u narednom periodu, a to je i cilj evropskih integracija - bolji životni standard i ukupni kvalitet života svakog građanina naše zemlje, bilo gde da u Srbiji živi i radi - rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

Kako je Joksimovićeva dodala, ravnomerni ekonomski razvoj jedan je od prioriteta Vlade, ali i važna tema i samog pristupnog procesa u okviru klastera 5-Resursi, kohezija i poljoprivreda, a u okviru njega poglavlja 22, koje se tiče regionalne politike i priprema za korišćenje strukturnih instrumenata Evropske unije.

Istakla je i da će EU PRO Plus posebno raditi na jačanju kapaciteta na lokalu gde zapravo implementacija i započinje, ali i da će se osnaživati mali biznis, preduzetnici, a posebno ranjive kategorije, žene i mladi, da na najbolji način iskoriste sva dostupna sredstva i da sebi stvore održivu i sadašnjost i budućnost.

- EU PRO Plus će, kao i njegovi prethodnici, ulagati u infrastrukturu i doprinositi unapređenju opšteg ambijenta za poslovanje u južnoj Srbiji, a sve u cilju podsticanja lokalne privrede - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Dodao je da mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju osnovu svake savremene privrede, zato EU PRO Plus nastavlja putem prethodnih programa i usredsređuje se na podsticanje razvoja privatnog sektora koji predvode preduzetnici.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti