Energetika 2020 - Međunarodno savetovanje okupilio naučne radnike, stručnjake i privrednike

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Jubilarno, 35. međunarodno savetovanje Energetika 2020, okupilo je na Zlatiboru oko 170 naučnih radnika, stručnjaka i privrednika. Rad ovogodišnjeg savetovanja fokusiran je na oblasti koje su po oceni stručnjaka, od najvećeg interesa za energetsku tranziciju.

Centralne teme su obnovljivi izvori energije u paraleli sa neobnovljivim izvorima energije kao sadašnjim osloncem energetike, elektroenergetske mreže i tržišta u energetici, energetska efikasnost, nove tehnologije u energetici (digitalizacija energetike sa pametnom infrastrukturom, električni transport…), multisektorski zadaci u oblasti unapređenja životne sredine kao i ekonomska i regulatorno-razvojna pitanja energetskog sektora.

Predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković istakao je da je ponosan na kontinuitet od punih sto godina rada Saveza energetičara, kao strukovne organizacije u Srbiji.

- Energetičari su dokazali svoju "održivost" u proteklom periodu i potvrdili je uspevajući da u ovom složenom trenutku organizuju tradicionalno naučno-stručno savetovanje, na kojem je prijavljeno stotinak izuzetno kvalitetnih radova - rekao je Rajaković.

On se osvrnuo na činjenicu da se energetika, pre stotinu godina kada je savez nastao, zasnivala na potrošnji uglja i drveta, a da se ona danas ubrzano razvija i menja u smeru održive integralne energetike.

- Moramo se prilagoditi brzini promena i struka mora dati odgovore. U energetici nisu dovoljna znanja iz jedne struke, zato se Savez energetičara orijentiše ka negovanju još šire integralne energetike nego što je to bilo do sada - poručio je Rajaković.

- Najveća energetska kompanija u regionu, Elektroprivreda Srbije uvek je pomagala ovakve skupove, istakao je Aleksandar Gajić, zamenik generalnog sekretara Akademije inženjerskih nauka i član Nadzornog odbora EPS-a.

On je govorio i o uslovima u kojima je EPS radio proteklih meseci.

- S jedne strane korona. U termo, hidro i distributivnom sektoru radilo se danonoćno u smenama, kao u vojsci I funkcionisalo je sve besprekorno. S druge strane pritisla je suša. Od izgradnje HE Đerdap 1 ovo je bila zima sa najmanjim tokom vode. Đerdap 1 je proizveo 50% od planirane energije. EPS je veliki sistem i teret su preuzeli rudari, termo-sektor je obezbedio da naš elektroenergetski sistem ostane stabilan.

U isto vreme investicije su nastavljene. Uskoro počinje montaža šestog, poslednjeg agregata na Đerdapu, koja je bila zaustavljena zbog korone. U TENT-u, u Obrenovcu odsumporavanje uveliko kreće, u Kostolcu se radi Blok 3. EPS Distribucija gradi nove elektroenergetske objekte u Loznici, Gornjem Milanovcu i tako širom Srbije - istakao je Gajić.

Skup je u ime resornog Ministarstva energetike pozdravio Miloš Banjac, pomoćnik ministra, čestitajući zlatni jubilej koji se retko sreće i u svetu.

- Skup je posvećen aktuelnim dešavanjima u energetici, koja je uvek pred novim izazovima i uspešno se bori sa njima. Čitav svet se okrenuo obnovljivim izvorima energije i mi se ozbiljno priključujemo tome. Energetska slika Srbije se menja. Prošle godine priključeno je 350 novih MW iz OIE. To su veliki pomaci. Novi izazov je smanjenje emitovanja ugljendioksida - poručio je Banjac.

On je prisutne pozvao da svojim kvalitetnim stručnim radovima pomognu Vladi Srbije kako bi kroz ove skupove doneli dobre zaključke koje bi se posle uspešno koristili.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti