EBRD traži konsultanta za sprovođenje aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji - Rok za prijave 8. jun

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za izbor konsultanta koji će pružiti podršku Srbiji u pripremi i sprovođenju aukcija za obnovljive izvore energije (OIE) i savetovati kako da se poboljša efikasnost aranžmana za uravnoteženje OIE u Srbiji.

Zainteresovane firme ili grupe firmi pozvane su da podnesu tehnički i finansijski predlog do 8. juna, do 23 sata i 59 minuta po londonskom vremenu. Kako se ističe, ne postoje ograničenja podobnosti na osnovu zemlje porekla konsultanta.

Očekuje se da će angažman početi u julu 2020. godine i da će ukupno trajati 24 meseca. Troškovi usluga procenjeni su na 1.300.000 EUR (bez PDV-a). Očekuje se da će dodeljivanje biti finansirano iz Programa Fonda za tehničku saradnju kojim upravlja EBRD.

Inače, Vlada Srbije posvećena je povećanju ulaganja u obnovljivu energiju, nadovezujući se na svoju posvećenost smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 9,8% do 2030. godine. Trenutno se većina proizvodnje električne energije u Srbiji zasniva na kombinaciji velikih termoelektrana i hidroelektrana, koje čine oko 60%, odnosno 37% instaliranog kapaciteta.

Od 2009. godine, Srbija promoviše ulaganja u projekte OIE kroz administrativno utvrđene feed-in tarife (FiT). Vlasti u Srbiji trenutno razmatraju prelazak na mehanizam kojim biraju projekte obnovljive energije, a nivo podrške koju dobijaju utvrđuje se na osnovu aukcija. Ova tranzicija je povezana sa zahtevima EU prema Ugovoru o energetskoj zajednici.

U prelazu na konkurentnu shemu nabavke za obnovljivu energiju, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije zatražilo je pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pripremi i sprovođenju konkurentskih aukcija.

Više detalja o pozivu možete pogledati OVDE.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti