Dug SAD dostigao je neverovatnu vrednost od 34,4 biliona dolara

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Dug SAD dostigao je neverovatnu vrednost od 34,4 biliona dolara, a prema podacima Ministarstva finansija od juna prošle godine, registrovan je ubrzan tempo zaduživanja.

Do koje mere je tempo zaduživanja ubrzan pokazuje i informacija da je u periodu pre prošlog juna federalnoj državi, u proseku, trebalo čak osam meseci da svoj dug uveća za novih bilion dolara.

Majkl Hartnet, investicioni strateg Banke Amerika, druge po veličini investicione banke u SAD, veruje da će tempo zaduživanja ostati na ovom nivou i da će se dalje povećanje duga sa 34 na 35 biliona dolara takođe dogoditi u kratkom roku od samo 100 dana.

Poznati investitorski servis Mudis nedavno je umanjio kreditni rejting američke federalne administracije sa pozicije stabilnog na negativni, što znači da postoji odredjena zabrinutost oko ažurnosti i mogućnosti redovne otplate nastalog duga.

Američki dug u decembru prošle godine iznosio je 124,2 odsto godišnjeg bruto nacionalnog proizvoda i povećan je u odnosu na treći kvartal lane gotovo dva odsto.

Smanjenje taksa, što za posledicu ima skromniji priliv novca u državnu kasu, restrikcije i troškovi tokom pandemije, povećana fiskalna potrošnja, kao i dugotrajan veliki trgovinski deficit, glavni su uzroci rasta duga po čijoj se veličini danas Amerika, posle Japana, Grčke i Italije, smatra jednom od najzaduženijih zemalja sveta.

Položaj američke države, ipak, kada je u pitanju dug, značajno je drugačiji od ostalih velikih dužnika, jer je dug SAD izražen u domaćoj valuti, odnosno u dolarima koje SAD može da kontroliše, odnosno može da ih štampa ili povlači sa tržista novca i, po potrebi, značajno utiče na vrednost dolara pa samim tim i na vrednost svog duga.

Pritom, američki dolar je i takozvana svetska rezervna valuta koju mnogobrojne zemlje čuvaju u svojim deviznim rezervama ali su, najčešće, i njihovi dugovi iskazani u američkim dolarima. 

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti