Dualni obrazovanje podržava 800 kompanija

Komentari: 0

Privredna komora Srbije, u okviru Nedelje dualnog obrazovanja od 21. do 25. oktobra 2019, organizovala je „Karavan dualnog obrazovanja“ sa ciljem razmene iskustava i promocije primera dobre prakse nakon početka pune primene Zakona o dualnom obrazovanju.

Održana je panel diskusija i organizovan obilazak tri kompanije koje su podržale uvođenje dualnog obrazovanja u formalni sistem – „dm drogeriemarkt“, „Gebruder Weiss“ i „Konelek“. Uoči Karavana, Marka Čadeža, predsednika PKS i Ursulu Rejnold, predsednicu Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske, primio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dajući punu podršku aktivnostima na uvođenju i razvoju dualnog obrazovnog modela.

Kako je dogovoreno, na sastanku sa predsednikom Vučićem, Privredna komora Srbije, u decembru će organizovati veliku konferenciju, sa oko 1.000 kompanija – učesnica, posvećenu prednostima dualnog obrazovanja kadrova prema potrebama privrede i tržišta rada.

„U početku primene dualnog obrazovanja pola su bile domaće, a pola strane kompanije, a sada je 80 odsto domaćih“, rekao je Čadež nakon obilaska kompanije „dm drogeriemarkt“ u Beogradu, jedne od prvih kompanija koja je u Srbiji podržala sistem dualnog obrazovanja.

Čadež je pohvalio državne institucije za uvođenje dualnog modela obrazovanja, kao i odluku da se taj vid školovanja proširi na visoko obrazovanje. „To je bila jedna od želja privrednika. Imali smo reakcije kompanija mnogo pre nego što je donet Zakon o uvođenju dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje, jer su kompanije tražile da rad univerziteta bude što više povezan sa njihovim potrebama“, ukazao je predsednik PKS.
Čadež je istakao da su u PKS posebno ponosni na profil trgovca koji je urađen u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom i Trgovačkom školom. Posebno je ukazao na činjenicu da oni učenici koji se školuju po dualnom modelu dobijaju znanje primenljivo u bilo kom radnom okruženju, kao i da je iskustvo koje se tako dobije tokom prakse od mentora - neprocenjivo.

Dualni model podrazumeva srednje stručno obrazovanje u okviru koga učenici stiču neophodno znanje i veštine u školi i kompaniji. U kompanijama usvajaju praktično i primenljivo znanje u realnom radnom okruženju, a nakon završetka školovanja po dualnom modelu učenik može da se zaposli kod poslodavca, pokrene sopstveni posao, a ima mogućnost i da nastavi školovanje.

Direktorka „dm drogeriemarkt“ u Srbiji i Makedoniji Vesna Stojanović kaže da ta kompanija danas ima 26 učenika na obuci - 22 u trgovini i četiri u logistici i špediciji. Anđela Stanimirović je iz prve generacije đaka koji su završili obuku, u junu je dobila posao u ovoj kompaniji, a pozvala je srednjoškolce da probaju takav način školovanja jer, kako je istakla, pomogao je da stekne radne navike i da se bolje upozna sa proizvodima koje prodaje.

Mogućnost sticanja znanja i veština u realnom radom okruženju učenicima je pružila i kompanija „Gebruder Weiss“. Ova kompanija već trećoj generaciji budućih tehničara za logistiku i špediciju pruža mogućnost sticanja znanja i veština po dualnom modelu obrazovanja. U ovoj kompaniji je raspoređeno ukupno 17 učenika, od kojih šestoro u tekućoj školskoj godini.

„Dualno obrazovanje je osnova razvoja dobrih kadrova za sektor usluga. Mladi ljudi u ovoj kompaniji mogu da steknu praktična znanja i iskustva sa kojima imaju mogućnosti da odmah da budu radno angažovani“, istakao je izvršni direktor kompanije Volfram Zenger-Vajs, naglasivši da je kompanija jedan od pionira na tržištu Srbije sa svojim dualnim obrazovanjem u logistici.

Domaća kompanija „Konelek“ već drugu godinu podržava dualno obrazovanje u oblasti mašinstva. Ovo uspešno srpsko preduzeće se bavi izradom alata za održavanje i popravku putničkih aviona i mlaznih motora u lancu dobavljača firmi „Erbas“, „Rols Rojs“, „Dženeral elektrik“, „Boing“ i drugih, i do sada je isporučila oko 29.000 alata samo za održavanje aviona fabrike „Erbas“.

„Bravar-zavarivač i industrijski mehaničar su obrazovni profili deficitarni u ovoj firmi koja je obezbedila tri mesta za sticanje praktičnih znanja i veština za učenike koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja u okviru navedenih obrazovnih profila“, istakao je Andrija Ekmedžić, osnivač i direktor „Koneleka“.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević istakla je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti