Direktna štampa na transportnim kutijama ili predštampa?

Komentari: 0

Kompanije mogu ostvariti značajne uštede prelaskom sa kompletnog oslanjanja na unapred odštampane kutije na rešenje sa štampom direktno na proizvodnoj liniji.

Smanjenje lagera i troškova skladištenja, povećanje efikasnosti proizvodnje, kao i brža promena dizajna ili podataka koji se ispisuju, samo su neke od prednosti direktne štampe.

U današnjem stalno promenljivom proizvodnom okruženju, jedna od stvari koja se nije promenila je potreba proizvođača da svoje proizvode pakuje u transportne kutije koje moraju biti obeležene na odgovarajući način.

Ovo se do nedavno rešavalo pomoću unapred odštampanih kutija (predštampe). Kako se privreda razvijala i rasla, kompanije su drastično povećale broj različitih proizvoda koji se prodaju širom sveta.

Dodatno, zahtevi za praćenjem i identifikacijom kutija su porasli.

Unapred odštampane kutije (predštampa)

Predštampane kutije se naširoko koriste već dugi niz godina za pružanje informacija poput naziva proizvoda, brenda, liste sastojaka i sl.

Diferencijacija proizvoda, regulatorni zahtevi i potreba za više jezika kada se posluje u inostranstvu doveli su do porasta broja potrebnih različitih unapred odštampanih kutija.

Iako se predštampa može činiti povoljnim rešenjem, kada se dodaju troškovi skladišnog prostora, lagera i rukovanja, realni trošak je često iznenađujuće visok.

Direktna štampa promenljivih podataka na kutiji

Za razliku od predštampanih kutija, obeležavanje direktno na proizvodnoj liniji pruža ogromnu fleksibilnost.

Poruke se brzo menjaju, a nove poruke se mogu kreirati i čuvati za trenutnu ili buduću upotrebu.

Najsavremeniji Videojet štampači imaju mogućnost automatskog čišćenja mastila u glavi štampača pre svake štampe, otklanjajući kontaminante i obezbeđujući dosledne i jasne kodove visoke rezolucije.

Industrijski štampači za kutije štampaju u visokoj rezoluciji promenljive informacije na svakoj kutiji, poput logotipa, barkodova i kraćeg teksta, pouzdano čak i pri velikim brzinama.

Promenljivi podaci (npr. datum proizvodnje, broj šarže, lista sastojaka itd.) mogu da se štampaju istovremeno sa nepromenljivim informacijama.

Dakle, nema potrebe za apliciranjem nalepnica sa deklaracijom ili za pečatiranjem datuma i lot broja.

Prednosti direktne štampe na liniji

Ključne prednosti prelaska sa predštampe na direktnu štampu kutija na liniji su:

• Ušteda troškova skladištenja - Manje potrebnog prostora za skladištenje već odštampanih kutija.

• Smanjen lager kutija - Pored toga što zauzimaju puno prostora, predštampane kutije takođe vezuju određena finansijska sredstva (trošak lagera).

• Manje škarta - Predštampane kutije sa “zastarelim” promenljivim podacima (podaci koji više nisu aktuelni) usled npr. ukidanja linije proizvoda, promene glavnog brenda, sezonskih zahteva ili promocija uglavnom se ne mogu iskoristiti.

• Kraće vreme zamene - Korišćenjem tipskih kutija, vreme potrebno za prelazak na proizvodnju drugog proizvoda se smanjuje. Kutije se menjaju samo u slučaju kada su potrebne tipske kutije drugih veličina.

• Povećanje efikasnosti proizvodnje - Često menjanje predštampanih kutija usporava proizvodnju. Sa označavanjem kutija na liniji, proizvodnja može da otpočne nakon jednostavne zamene poruke.

• Poboljšane performanse opreme za pakovanje - Dugotrajno skladištenje kartonskih kutija može da dovede do degradiranja materijala tokom vremena i smanji njegov kvalitet, što otežava rad opreme za rukovanje i pakovanje.

Da li postoje nedostaci štampe na liniji?

Postoje, ali su rešivi. Štampači mogu da štampaju samo jednu boju (uglavnom crnu) i iako je rezolucija za većinu namena više nego dovoljna, niža je od flekso i ofset štampe.

Dakle, ako odeljenje marketinga insistira na ultra oštro plavom i zlatnom logotipu kompanije, predštampa je rešenje.

Međutim, čak i u tom slučaju, najbolja opcija bi mogla da bude predštampa samo logotipa i korišćenje štampača na liniji za štampu svih ostalih podataka.

Na taj način je sektor marketinga zadovoljan i ujedno se ostvaruju benefiti znatno manjeg držanja zaliha, manjeg korišćenja skladišnog prostora i manjih ukupnih troškova uz povećanu fleksibilnost.

Trim d.o.o.
Ribarska 83
35000 Jagodina
tel/fax: 035/8220-409
035/245-409
e-mail: office@trim.rs
web: www.trim.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti