Digitalni alati za konkurentnije poslovanje

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS) pozvao je kompanije da konkurišu za novi Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća i da, uz pomoć sertifikovanih konsultanata, unaprede poslovanje uvođenjem najsavremenijih digitalnih i drugih alata.

Javni poziv u okviru Programa podrške digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća 2019-2020. raspisao je CDT PKS, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojnom agencijom Srbije (RAS), sa ciljem jačanja kapaciteta i konkurentnosti MMSP sektora u Srbiji.

„Proces zahteva strateški pristup, kako u analizi postojećeg stanja, tako i u planiranju budućih poslovnih aktivnosti. Jedan od ključnih preduslova za uspeh i postizanje punog efekta digitalne transformacije je uvođenje novih poslovnih modela i principa poslovanja zasnovanih na dostupnim digitalnim alatima“, rekao je Predrag Nikolić, direktor CDT PKS.

Izabrane kompanije imaće mogućnost izrade besplatne ekspertske analize, od strane sertifikovanih konsultanata, koja definiše ključne oblasti koje treba unaprediti. Sledeći korak je razvoj i implementacija digitalne strategije sa ciljem podizanja konkurentnosti MMSP kroz podizanje poslovnih procesa, ponude proizvoda i usluga, komunikacije sa potencijalnim i aktuelnim kupcima, efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti, marketinških i promotivnih aktivnosti.

Izradu i implementaciju digitalne strategije sufinansira RAS do 50 odsto ukupnih troškova, maksimalno do 600.000 dinara. 

Digitalna transformacija je odlična prilika za mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele, značajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode koji će im obezbediti brzi rast, konkurentnu prednost i osvajanje novih tržišta, objasnio je Nikolić.

Podseća da je Marko Čadež, predsednik PKS, na čelu Odbora za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres), koji okuplja stručnjake za digitalizaciju evropskih komora.

Odbor je odlična platforma za razmenu iskustava, primenu postojećih i kreiranje novih, digitalnih alata za podršku kompanijama, dodaje Nikolić. 

Privredna komora Srbije osnovala je CDT kao instrument podrške malim i srednjim privrednim društvima u procesu digitalne transformacije poslovanja.

U okviru Centra do sada je edukovano i sertifikovano 45 konsultanata u oblasti poslovnih modela i procesa, E-trgovine, E-marketinga i društvenih mreža, IT zaštite i bezbednosti podataka u skladu sa GDPR uredbom. 

Kompanije zainteresovane za učešće u programu prijavljuju se preko linka i popunjavaju onlajn upitnik o trenutnom stanju digitalizacije, a dobijeni podaci biće polazna tačka konsultantima tačku za izradu Ekspertske analize. 

Više informacija o Programu i načinu apliciranja OVDE 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti