Digitalna transformacija nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća omogućiće veću kontrolu

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo privrede Republike Srbije

Digitalna transformacija nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema, omogućiće veću kontrolu Ministarstva privrede nad javnim preduzećima i lakše upravljanje fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada, rečeno je na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i nj.e. Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Republici Srbiji.

Ovo je jedna od novina u okviru druge faze Projekta reforme lokalnih finansija (RELOF) koji se sprovodi uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove. Naime, u okviru komponente „Unapređenje nadzora nad fiskalnim rizicima jedinica lokalne samouprave“ Projekat RELOF 2, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom privrede, intenzivno se radi na procesu digitalne transformacije nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema.

Informacioni sistem omogućiće elektronsku komunikaciju između osnivača i javnih preduzeća, između jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede, kao i elektronsko podnošenje izveštaja i izradu odgovarajućih analiza kako bi uspešno upravljali fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada.

Pored ove teme, sagovornici su razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja.

Atanasković je istakla da na teritoriji naše zemlje ima 574 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Švajcarske.

„Ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske mogu se oceniti kao tradicionalno dobri i raznovrsni, budući da obuhvataju sve aspekte privredne saradnje, ali postoji prostora za njihovo unapređenje“, rekla je ona.

Atanasković se osvrnula i na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ističući značaj imunizacije stanovništva za rast i razvoj privrede.

„Zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija danas ima na raspolaganju četiri vrste vakcina, što će sačuvati i živote građana ali i našu privredu“, podvukla je ona.

Ambasador Šmid se saglasio da su trgovinski odnosi Srbije i Švajcarske dobri, ali da imaju dosta potencijala za unapređenje. Prema njegovim rečima, dinamika investicija je dobra, a saradnja u velikom broju oblasti na visokom nivou.

 

Izvor: Ministarstvo privrede Republike Srbije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti