Čiste tehnologije su nova karika u srpsko-švajcarskoj poslovnoj saradnji

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Ekonomsku saradnju Švajcarske i Srbije uprkos pandemijskoj 2020. godini karakteriše rast robne razmene, a srpski sektor „čistih tehnologija“ mogao bi da dobije još veću podršku kroz potencijalne izvore finansiranja iz Švajcarske, istaknuto je na sastanku Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Srbiji i Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

„Pored značajne podrške švajcarske vlade na polju dualnog obrazovanja i digitalizacije, veliki potencijal postoji za produbljivanje ekonomskih odnosa između Švajcarske i Srbije u ovom sve važnijem sektoru“, rekao je Vesović.

Vesović je posebno ukazao da će izložba „Može li tehnika promeniti svet?“ koja će biti održana na marginama 10. sastanka Mešovitog ekonomskog komiteta Srbije i Švajcarske u septembru, biti prilika da se prenesu švajcarska iskustva i predstave mogućnosti podrške u „zelenoj tranziciji“.

"Konkretno, naš cilj je da identifikujemo odgovarajuće inovativne srpske kompanije i novoosnovana preduzeća (startapove) iz sektora čistih tehnologija kako bismo ih javnosti predstavili zajedno sa švajcarskim kolegama i time pokazali inovativnu posvećenost dve zemlje“, istakao je švajcarski ambasador.

Šmid je rekao da Švajcarska prepoznaje Srbiju kao značajnog ekonomskog partnera, ali i investicionu destinaciju za švajcarski kapital. U prilog tome ide i činjenica da je od 2010. godine obim direktnih ulaganja iz Švajcarske dostigao nivo od skoro 1,3 milijarde evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Švajcarskom iznosila je 456,4 miliona evra, a ukupan izvoz 155,6 miliona evra.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Švajcarsku u 2020. godini bili su ploče, limovi i trake od rafinisanog bakra; vrata, prozori i okviri od plastičnih masa; paladijum, neobrađen ili u prahu; konstrukcije i delovi, od gvožđe ili čelika; gume spoljne pneumatske, nove za putničke automobile.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti