Cena struje za domaćinstva ostaje ista, a za privrednike će to biti stvar dogovora

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju i ponovila da cene za domaćinstva ostaju iste.

Ona je rekla da je potrebno razgovarati i o nuklearnim elektranama.

- Srbija mora da gradi nove elektroenergetske kapacitete, jer 30 godina nismo izgradili nijedan. U godinama i decenijama ispred nas sigurno nas očekuju još veća potražnja i potrošnja energije i jasno je da moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, ali i da razgovaramo o nuklearnoj energiji.

Da li će to biti standardne ili modularne elektrane sa novim tehnologijama, da li postoji mogućnost da ih gradimo kod nas ili da učestvujemo u izgradnji u nekoj drugoj državi – o tome ćemo razgovarati.

Suština je da imamo dovoljno potencijala za proizvodnju energije da ne moramo da je uvozimo, i to je cilj, da budemo energetski samodovoljna zemlja - rekla je ona, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je ponovila da cena struje za domaćinstva ostaje ista, a da će cena za privredu biti stvar dogovora, ali i da će svakako biti niža od cene na evropskim berzama.

- Razgovaraće kompanije međusobno, odnosno EPS sa privrednim subjektima o ceni, ali suština je da je država obezbedila dovoljno energije i energenata, što je prvi uslov da privreda može da funkcioniše i da budemo energetski bezbedni i stabilni.

Svakako za domaćinstva cena ostaje ista do kraja zimske sezone - zaključila je Mihajlovićeva.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti